Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush ber cubanerne kjempe

Lover støtte til folkets kamp for demokrati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president uttalte seg i natt for første gang siden Fidel Castro ble syk. Han henvendte seg til folket på Cuba og ba dem kjempe for å få demokratisk styre i landet.

- Vi vil støtte dere i deres kamp for å bygge en overgangsregjering i Cuba som støtter demokratiet. Vi skal holde øye med dem, i det nåværende regimet, som hindrer deres ønske om et fritt Cuba, sa Bush.

Castro har ikke vist seg

Presidenten dro så til ranchen sin i Texas, men understreker at amerikanske myndigheter overvåker situasjonen på Cuba nøye.

- I denne tid med usikkerhet er én ting klart: USA er dedikert i sin støtte til det cubanske folkets ønske om demokrati og frihet, sa Bush.

Han ba andre demokratiske land om å støtte cubanernes rett til å definere framtiden i landet sitt.

Fidel Castro (79) ble operert for indre blødninger på mandag, og hans lillebror Raul Castro (75) overtok makta. Ingen av mennene har blitt sett siden mandag, selv om flere skriftlige uttalelser om Fidels gode helse har blitt gitt ut. Samtidig sirkulerer flere ulike rykter om tilstanden til Fidel Castro.

Eksil-cubanere i Florida feiret i gatene da nyheten kom på mandag, men på Cuba har det vært få tegn til opprør mot lederen. Cubanske medier understreker at landets militære er klare til å forsvare det kommunistiske styret.

VIL FJERNE CASTRO: USAs president George Bush kommenterte i natt for første gang situasjonen på Cuba. Han håper på demokrati i det kommuniststyrte landet. Foto: Scanpix
VIL FJERNE CASTRO: USAs president George Bush kommenterte i natt for første gang situasjonen på Cuba. Han håper på demokrati i det kommuniststyrte landet. Foto: Scanpix Vis mer

USA vil støtte opprør

Bush understreker at USA vil bidra med nødhjelp til folket ved et skifte i regjering, som kan bli urolig.

- Det har lenge vært USAs håp å ha et fritt, uavhengig og demokratisk Cuba som en nær venn og nabo. Hvis folket ønsker dette, kan de stole på vår fulle støtte, sier presidenten.

Utenriksminister Condoleezza Rice understreket i et intervju på CNN at Cuba kommer til å forandres.

- Tiden vil komme når det finnes et fritt Cuba. Tiden vil komme når vi ikke lenger snakker om den eneste staten i den vestlige verden som ikke har en fritt valgt leder, sa Rice til Larry King Live.