Bush ber Putin stanse våpenhjelp til Irak

President George W. Bush mener Vladimir Putin sender russiske våpen til Irak. Putin benekter det hele, men lover å undersøke saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen har i lengre tid vært bekymret over leveranser av høyteknologi til Irak, som blant annet kan vanskeliggjøre kommunikasjonen mellom fremrykkende amerikanske avdelinger.

- Russerne benekter at slikt utstyr er levert til Irak, men Putin lovet å undersøke de amerikanske påstandene med de bedriftene det gjelder, sa pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus i dag.

Bush og Putin har fortsatt et godt personlig forhold, og samtalene mellom de to lederne er preget av åpenhet, sa Fleischer. De russiske våpenleveransene skal ifølge Det hvite hus omfatte både utstyr for å forstyrre radiokommunikasjon og avanserte antitankvåpen, utstyr som er omfattet av FNs boikott av Irak. Fleischer ville ikke direkte kommentere påstandene om at Russland har rådgivere i Irak som assisterer Saddam-regimet i bruk av det avanserte utstyret, slik det tidligere er hevdet.

Hektisk møtevirksomhet

Det var travel møtevirksomhet i Det hvite hus i dag, og sentralbanksjef Alan Greenspan var flere ganger på besøk for å ha samtaler med Bush og flere av hans rådgivere.

- Det er ledd i Greenspans normale virksomhet og ikke noe sensasjonelt. Bush hadde møte med sine økonomiske rådgivere og møtte senere på dagen ledere for begge de politiske partier i Kongressen om krigens kostnader, sa Fleischer.

Det er ventet at krigsregningen Bush sender til Kongressen vil ligge på mellom 80 og 100 milliarder dollar (over 700 milliarder kroner). Men ingen vet hva krigen vil koste, fordi ingen kan si hvor langvarig den vil bli. Fleischer så ikke bort fra at Kongressen kan komme med påplussinger til forslaget fra Det hvite hus, og la til at presidenten blir holdt løpende oppgradert om krigens gang og mulige kostnadsøkninger.

På spørsmål om hva andre land som deltar i koalisjonen mot Irak kan bidra med, svarte Fleischer at det ikke er kjent. Han forberedte amerikanerne på at det er skattebetalernes penger som må brukes til krigen, men at det internasjonale samfunn kan bidra økonomisk til gjenoppbyggingen.

Humanitær krise

Putin ba Bush under telefonsamtalen om å gjøre alt som er mulig for å hindre en humanitær katastrofe i Irak. Bush sa søndag at hjelpeforsyninger vil begynne å strømme til Irak de nærmeste dagene, og sikringen av den viktige havnebyen Umm Qasr er et ledd i dette arbeidet.

FNs generalsekretær Kofi Annan er også redd for at Irak er truet av en humanitær katastrofe, og understreket mandag at verdensorganisasjonen står klar til å gå inn så snart det er praktisk mulig. Annan understreket at storbyen Basra er truet av vannmangel, og det er også kommet meldinger om at strømforsyningen til byen er ødelagt. Men Basra er foreløpig ikke under kontroll av britiske og amerikanske styrker, og det kommer stadig meldinger om kamphandlinger i og rundt byen.

FN er bekymret for at matforsyninger til det irakiske folk skal stanse helt opp fordi over halvparten av irakerne har vært avhengig av FN-programmet «olje for mat», men disse forsyningslinjene fungerer ikke lenger.

(NTB)