Bush ber Sharon godta Arafat

NEW YORK (Dagbladet): President George W. Bush og hans rådgivere vil forsøke å overtale Israels statsminister, Ariel Sharon, til å godta Yassir Arafat som forhandlingsmotpart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøket blir gjort til tross for at Ariel Sharon, som kom til USA seint i går kveld, har med seg både en helt egen plan for en løsning i Midtøsten og et dokument på 100 sider med bevismateriale som han hevder knytter Yassir Arafat personlig direkte til konkrete terrorhandlinger i Israel.

Israelske etterretningsfolk har på forhånd presentert bevisene mot Arafat for sine amerikanske kontakter i et forsøk på å få USAs regjering til å avbryte videre forbindelser med Arafat.

Stat?

Nyhetsmagasinet Time skriver at Sharon kommer til USA med et nytt forslag til hvordan en palestinsk stat kan bli opprettet. Etter alt å dømme kommer Sharons parti, Likud, på sitt landsmøte 12. mai til å vedta et partiprogram der partiet forpliktes til aldri å godta en palestinsk stat på Vestbredden.

Sharons fredsplan synes å foreslå en dannelse av en palestinsk stat med en langvarig og ubestemt overgangsperiode før grensene, Jerusalems status og fylktningspørsmålet tas opp til forhandling. I mellomperioden skal Israel ha ansvaret for den indre sikkerheten på Vestbredden med et omfattende system av buffersoner, sjekkpunkter og inngjerdinger.

Indre strid

Statsminister Ariel Sharon møter president Bush i morgen. I dag har Sharon samtaler med de sentrale aktørene i Bush-regjeringens indre dragkamp om utformingen av USAs Midtøsten-politikk. Han møter forsvarsminister Donald Rumsfeld, utenriksminister Colin Powell og hun som mekler mellom dem, nasjonal sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice.

I helga skrev amerikansk presse at Colin Powell er så frustrert over Donald Rumsfelds innblanding i utforming av utenrikspolitikken, og over at president Bush ikke bremser Rumsfeld, at Powell overveier å trekke seg.

- Ser jeg frustrert ut? sa en smilende Powell på fjernsyn i går da han avviste at han vil trekke seg.

Dermed har han antakelig oppnådd det han ville.

Men den hittil så disiplinerte Bush-regjeringen begynner å likne mer på sine forgjengere med indre dragkamp og styrte medielekkasjer.

Langsiktig

Utfordringen som Sharon stiller Bush-regjeringen overfor, er «å overbevise israelerne om at det er i deres langsiktige interesse å forhandle med Arafat, uansett hvor avskyelig han måtte være», sier en høytstående kilde i Powells utenriksdepartement til avisa The New York Times.

Bevismaterialet mot Arafat som Sharon bringer med seg til Washington, er satt sammen av dokumenter som israelske styrker har beslaglagt på Vestbredden og opplysninger fra avhørene av mer enn 1800 palestinere som israelske styrker har arrestert. Israelsk etterretning hevder bevismaterialet viser at de palestinske selvstyremyndighetene driver et terrornettverk som planlegger, finansierer og utfører angrep på israelske sivile i samarbeid med andre islamske terroristgrupper.

Materialet skal også bevise at 102 «martyrer» har fått fem millioner kroner fra saudiarabiske kilder.

MOTPART: Palestinas leder Yassir Arafat i Ramallah dag sammen med Egypts utenriksminister Ahmed Maher. President George Bush ber nå Ariel Sharon om å godkjenne Arafat som forhandlingsmotpart.