Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush: bin Laden vil ha atomvåpen

Osama bin Laden er på jakt etter atomvåpen. Superterroristens nettverk al-Qaida forsøker aktivt å skaffe seg kjernefysisk teknologi, mener USAs president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang den amerikanske presidenten sier rett ut at bin Laden og al-Qaida kan bli en atomtrussel. Sikkerhetseksperter har tidligere advart om at terroristene forsøker å få tak i våpen for masseødeleggelse, som kjernefysiske, kjemiske og biologiske kampmidler.

- Dette er en trussel mot hver eneste nasjon i verden, og kan utvikle seg til en trussel mot selve sivilisasjonen, sa Bush i en fjernsynsoverført tale til det østeuropeiske toppmøtet i Warszawa tirsdag.

Putin beroliger

Russlands president Vladimir Putin avviste i et intervju med amerikansk fjernsyn tirsdag påstander om at russiske atomvåpen er kommet på avveie. Det skal dreie seg om små kjernefysiske ladninger så lette at de kan bæres av en person, såkalte ryggsekkbomber.

- Jeg har ingen tro på disse historiene, det dreier seg nok om en moderne form for legender som går på folkemunne. Det kan vel hende at en eller annen har forsøkt å selge noen atomhemmeligheter, men vi har ikke beviser for noe slikt, sa Putin.

Den russiske presidenten tilbød seg å hjelpe USA med redningsoperasjoner i Afghanistan. Russerne vil imidlertid ikke sende soldater til kampoppdrag på afghansk område, sa Putin i et intervju med amerikansk fjernsyn tirsdag.

Fordoblet styrke

USA har fordoblet antallet elitesoldater som opererer på bakken i Afghanistan. Amerikanerne har nå mer enn 200 mann inne i landet, og flere vil bli sendt inn så snart været tillater det, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld tirsdag.

Amerikanske helikoptre har de siste dagene måttet holde seg på bakken, først og fremst fordi iskaldt regn gjør det utrygt å fly. Taliban-styrkenes luftvernild har også vært mer effektiv enn amerikanske var forberedt på.

Ifølge forsvarsministeren flyr amerikanske kampfly nå 120 væpnede tokter i døgnet, i et forsøk på å knekke Taliban-regimet. Taliban beskyldes for å skjule Osama bin Laden, som angivelig sto bak de blodige terrorangrepene mot USA 11. september.

NTB-Reuters-AFP

Hele Norges coronakart