- Bush blir president

George W. Bush blir USAs 43. President. Slik tolker alle observatører resultatet av nattas avgjørelse i høyesterett, der visepresident Al Gore tapte med sju stemmer mot to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formannen i det demokratiske parti, Ed Randell, ber Gore trekke seg. Han får trolig følge av flere partifeller i Kongressen når det blir morgen i USA, men en talsmann for visepresidenten sier han vil tenke seg om og ta en avgjørelse senere på dagen.

Gore har tidligere uttalt at 12. desember var siste frist for ekstraomganger i presidentvalget. Grunnloven fastsetter at delstatene skal utpeke sine valgmenn før den 12., og deadline ble altså passert ved midnatt i USA, kl. 06 tirsdag norsk tid.

Tillit

Dermed taler nesten alt for at valget er avgjort og Bush vinneren. Gore følte seg sikker på at et flertall i Florida mente å stemme på ham og utnyttet alle juridiske muligheter til å omstøte det offisielle valgresultatet.

I forgårs viste en meningsmåling at et klart flertall av amerikanerne mener den føderale høyesterett er best egnet til å bilegge striden om valgresultatet, selv om de fleste også innser at domstolen tar politiske hensyn. Bare ni prosent har tillit til høyesterett i Florida. Høyesterett jobbet åpenbart på spreng for å komme fram til en kjennelse og ønsket en løsning som kunne samle et bredt flertall. Den ni kappekledde dommerne i hovedstaden forkastet med sju mot to stemmer kjennelsen fra høyesteretten i Tallahassee, der Gore fikk medhold i at 43.000 stemmer akulle teller om igjen og for hånd. Høyesterett mener den kjennelsen bryter grunnlovens bestemmelse om likhet for loven, siden de forskjellige valgdistriktene opererte med ulike kriterier som skulle brukes for å avgjøre velgernes virkelige hensikt.

Gravide stemmesedler

Stemmesedlene som skulle nytelles var avvist av maskinene fordi det ikke forelå en tilstrekkelig tydelig stemme på en av presidentkandidatene. Siden stemmesedlene er hullkort, ga de ulike kriteriene opphav til helt nye begreper i amerikansk politikk som gravid papirbit (dimpled chad), smilehull og hengende papirbit, alt etter hvor tydelig merke tellekorpsene kunne se etter en mulig, men mislykket stemmegivning. Formelt sett har høyesterett sendt saken tilbake til lillebrordomstolen i Florida og bedt dens sju dommere sette en standard for omtelling. Her ligger Gores eneste og ørlille mulighet.

Men samtidig sier den føderale høyesterett med minste mulige flertall, fem mot fire, at omtelling ikke skal iverksettes, siden det ikke er tid til å gjennomføre den. Dermed ser det ut til at alle utveier er stengt for Gore og demokratene.

Vant landet

USA gjennomled måneder med kjedelig valgkamp uten store politiske stridsspørsmål. To usedvanlig uengasjerende kandidater sloss om velgernes gunst, uten å skape begeistring. Halvparten ble sittende hjemme valgdagen, mens de som møtte fram til valglokalene 7. november, delte seg helt på midten.

Gore fikk 337.500 flere stemmer på landsplan. Men Bush får 271 av de 538 valgmannsstemmene, altså en mer enn han trenger, og kan flytte inn i Det hvite hus 20. januar.

Dit kommer han med den svakeste autoritet og legitimitet noen president har hatt på årtier, om ikke mer enn hundre år. Bushs første oppgave blir åpenbart å etablere tillit. Observatører venter at han vil starte med å utpeke flere demokrater i regjeringen. Siden må han vise seg presidentoppgaven voksen. Pappagutten fra Texas har vært en vellykket guvernør, men veldig få har sett nasjonale lederegenskaper hos den vennlige, men tilsynelatende lite energiske Bush.