Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush bruker to oljefond på militæret

I 2007 skal USAs forsvar bruke opp 3000 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George Bush legger fram sitt budsjett for 2007 neste uke. Der foreslår han en 5 prosents økning i forsvarsbudsjettet, opp til 440 milliarder dollar, melder AP.

Det tilsvarer svimlende 2936 milliarder kroner.

Til sammenligning er det norske oljefondet beregnet til å være verdt 1669 millarder kroner, ifølge finansdepartementet. Soldatene i den amerikanske hæren skal dermed blåse opp nesten det dobbelte i løpet av 2007.

Trener mye penger

Pentagon legger neste uke også fram en langsiktig plan for å omorganisere forsvaret og gjøre det bedre i stand til å bekjempe terrorisme. Mange hadde ventet et forslag om å legge ned noen av USAs enorme våpenprogram, men det foreslår Pentagon ikke.

Rundt 85 milliarder dollar skal brukes på våpen som jagerfly, helikoptre, hangarskip og håndvåpen.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld bekrefter at budsjettet blir i denne størrelsen.

- Vi har klart å skaffe penger til de viktige sakene som vi trenger. Det er en anseelig sum penger, sier Rumsfeld til AP.

TROR PÅ LANG KRIG: Forsvarsminister Donald Rumsfeld får mye penger å bruke i 2007. I dag manet han til langvarig kamp mot terrorismen. Foto: Scanpix
TROR PÅ LANG KRIG: Forsvarsminister Donald Rumsfeld får mye penger å bruke i 2007. I dag manet han til langvarig kamp mot terrorismen. Foto: Scanpix Vis mer

USA forventer å bruke 120 milliarder dollar på krigføringen i 2006, noe som gir et stort underskudd på forsvarsbudsjettet.

Og det blir ikke mindre underskudd de neste årene. Donald Rumsfeld mener krigen mot terror kan vare i mange tiår, og sammenligner den med den kalde krigen.

Tjueårsplan

Rumsfeld legger i dag fram Pentagons 20-årsplan, som forteller hvordan USAs forsvar vil møte sikkerhetsproblemer i de neste 20 årene.

I et møte med amerikanske presse i dag, sammenlignet forsvarsministeren Osama bin Laden med Adolf Hitler og Vladimir Lenin. Han understreket at kampen mot terroristene blir lang, og en test av viljestyrke.

- Blindet av en militant ideologi som feirer mord og selvmord uten territorium å forsvare, med lite å tape, vil terroristene enten lykkes med å endre vår livsstil, eller vi vil lykkes med å endre deres, sier Rumsfeld.

USA vil fokusere på tre områder: hindre terrorister i å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen, forsvare amerikansk territorium og hjelpe sine allierte med å bekjempe terrorisme.

- Terroristene kan bare vinne krigen hvis vi mister vår vilje og gir opp kampen, eller mister troen på at det er viktig, eller gir dem tid til å reorganisere seg i Irak eller andre land, sier Rumsfeld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!