Truer med unntakstilstand

Bush brukte «kortet» mot bin Laden. I natt kan Trump spille det for å få muren sin

Taler til nasjonen i natt om en «humanitær og nasjonal sikkerhetskrise» på grensa til Mexico.

HØYTIDELIG TALE: «Jeg vil tale til Nasjonen om den Humanitære og Nasjonale Sikkerhetskrisen på vår Sørlige Grense», skrev president Donald Trump på twitter i går. Her er han under et regjeringsmøte for noen dager siden. Foto: NTB Scanpix/AP/Evan Vucci
HØYTIDELIG TALE: «Jeg vil tale til Nasjonen om den Humanitære og Nasjonale Sikkerhetskrisen på vår Sørlige Grense», skrev president Donald Trump på twitter i går. Her er han under et regjeringsmøte for noen dager siden. Foto: NTB Scanpix/AP/Evan VucciVis mer

Mellom presidentens daglige meldinger om egen suksess og motstanderes fiasko, skrev han noe i går på Twitter som fikk selv garvede amerikanere til å heve brynene.

At presidenten i natt skal tale til nasjonen er i dag blant USAs heteste nyheter. Talen finner sted klokka 21 i kveld, amerikansk østkysttid (klokka 0300 norsk tid).

«En humanitær og nasjonal sikkerhetskrise på vår sørlige grense», er temaet.

Med andre ord: Trumps ønske om å få bygge en mur mot Mexico.

Var reservert katastrofer

Allerede før jul la presidenten mye i potten.

Da stengte han ned mange statsfunksjoner i et forsøk på å presse Kongressen til å gi ham 5,7 milliarder dollar til en grensemur mot Mexico.

«Det er allerede det nest lengste sammenbruddet i statsfinansiering i vår nasjons historie», skrev New York Times mandag om nedstengningen, som berører cirka 800 000 statsansatte.

Han har også spilt selve Trump-kortet: En trussel om å erklære unntakstilstand.

Vide fullmakter

Det er et tiltak forgjengerne George W. Bush og Barack Obama reserverte for terror- og naturkatastrofer - som da to fly krasjet inn i tvillingtårnene i World Trade Center i New York.

Mange finner trusselen om en unntakstilstand under Trump skremmende, på grunn av de vide fullmaktene det kan gi presidenten.

«For eksempel kan presidenten, med et pennestrøk, aktivere lover som tillater ham å stenge mange slags elektronisk kommunikasjon innen USA eller fryse amerikaneres bankkontoer», skriver The Atlantic.

Med presidentens tale i natt brygger det uansett opp til mer bråk, om penger til en mur som Mexico egentlig skulle betale for.

- Ondskapsfullhet og desinformasjon

De største TV-nettverkene har sagt ja til Det hvite hus' anmodning om å TV-overføre presidentens tale - noe som har ført til mye kritikk.

- Demokratene må få like mye sendetid, forlangte Demokratenes speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og hennes partifelle Chuck Schumer.

Ingen vet hva Trump kan komme til å si i talen, men de to demokratene frykter det verste.

«Hvis hans tidligere uttalelser er noen indikasjon», vil presidentens tale bli «full av ondskapsfullhet og desinformasjon», sier de i en felles uttalelse.

Ifølge BBC blir talen Trumps første direktesendte TV-tale fra Det ovale rom i Det hvite hus.