Bush bryter atom-avtale

President George W. Bush har bestemt at USA vil trekke seg fra den såkalte ABM-avtalen som i 30 år har tvunget stormaktene til atomnedrustning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush informerte onsdag lederne i Kongressen om at USA vil trekke seg fra ABM-avtalen. Det opplyste flertallslederen i Senatet, Tom Daschle.

Rakettforsvar

Den amerikanske administrasjonen mener ABM-avtalen er avleggs og står i veien for utviklingen av et nasjonale rakettforsvar. President George W. Bush har gjentatte ganger sagt at han ønsker å gi opp avtalen for å kunne utvikle rakettforsvarsprogrammet.

I en tale tirsdag sa Bush at terrorangrepene mot USA 11. september viste at rakettforsvaret er nødvendig.

I en tale til militærkadetter i South-Carolina tirsdag sa Bush at ABM-avtalens tid er forbi. Det bekreftes av talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet, Sean McCormack.

- Vi må gå videre. Tiden nærmer seg, og presidenten lar dere få vite når øyeblikket er kommet, sa McCormack til Reuters i Charleston der Bush holdt sin tale.

Reaksjoner

Russland kommer garantert til å rea gere kraftig på en slik kunngjøring. Det vil også flere av USAs europeiske allierte og den politiske opposisjonen på hjemmebane.

Demokratene er skeptiske til presidentens hastverk med å trekke USA fra ABM og til konsekvensene det kan få for militærbalansen og forholdet til Russland.

Demokratenes senatsleder Tom Daschle er på ingen måte glad for alle uttalelsene om å trekke seg. -Det er ingen god idé. Det vil innebære et virkelig tilbakeskritt for amerikansk forsvars- og utenrikspolitikk, sa Daschle til CNN onsdag.

Å trekke seg fra ABM vil være et slag i ansiktet på mange mennesker som har arbeidet i årevis med å redusere atomvåpenarsenalene, mente demokratilederen.

- Jeg kunne håpe de ville tenke seg om en gang til, sa han.

Uforstående

Partikollegaen Joseph Biden, som leder Senatets utenrikskomité, mener det vil være et alvorlig feilsteg å trekke seg ensidig fra ABM. Han stiller seg helt uforstående til en slik beslutning.

- Administrasjonen har ikke gitt noen troverdig og logisk begrunnelse for hvorfor den skal behøve å gi opp avtalen som har bevart freden i minst 30 år, for å kunne gjennomføre nødvendige rakettprøveskytinger, innvender Biden.

John Issacs i Council for a Livable World (Rådet for en levelig verden) mener at det vil være en seier for «ideologene», som i forrige uke klarte å hindre en konferanse i Genhve i å skjerpe Konvensjonen om biologiske våpen, dersom Bush trekker USA fra ABM-avtalen.

- Det er både uklokt og unødvendig å trekke seg fra ABM-avtalen. Unødvendig fordi så å si alle eksperter mener USA kan fortsette å utføre tester for sitt planlagte rakettforsvar uten å bryte ABM-avtalen på mange år ennå. Uklokt fordi det kan føre til en kjedereaksjon som setter på spill tre tiår med framskritt som USA har gjort når det gjelder å redusere trusselen fra atomvåpnene, sier Issacs.

(NTB-AFP)