Bush business

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I min kjøkkenskuff står George W. Bush. Han er ca. en halvmeter, i full jagerflygeruniform og er i oppblåsbar plast. Navnetrekket hans lyder «Bushocchio» og han har lang, lang nese. På ryggen står det -  Impeach me! (still meg for riksrett).

Jeg kjøpte ham for åtte dollar i en park i Boston under demokratenes landsmøte. Han som solgte figuren, gned seg i hendene og fortalte om en blomstrende business. Dette var bare begynnelsen, til republikanernes møte i New York i slutten av august hadde han planlagt en kjempe Oppblås-Bush som reklame for sine lyve-lang-nese-figurer.

-  Hvorfor, er du politisk engasjert mot Bush? spurte jeg.

-  Tja, men mest fordi det kommer en masse Bush-hatere til New York i disse dagene, og jeg kan få solgt bøttevis av «Bushocchio».

HAN ER IKKE

alene på det markedet. Den dype splittelsen for og imot presidenten gir seg klare materielle utslag i årets valgkamp. Særlig de som inderlig ønsker W. ut av Det hvite hus, har behov for å vise det. I T-skjorter, klistremerker på bilen - som «Bring tilbake Monica Lewinsky», figurer og postkort, for ikke å snakke om bøker og film.

Akkurat nå går tre mer eller mindre Bush-kritiske filmer for fulle hus på kinoene i New York. «Fahrenheit 9/11» er direkte Anti-Bush, mens «The Corporation» og «The Village» er mer indirekte.

BUSH VISSTE IKKE

hvor rett han skulle få, da han i vår - etter de kritiske bøkene til tidligere finansminister Paul O'Neill og terrorrådgiver Richard Clarke, kom med følgende spøkefulle bemerkning til noen Hvite hus-reportere:

-  Jeg blir fortørnet når kritikerne hevder jeg ikke har gjort nok for økonomien. Se hva jeg har gjort for forlagsbransjen.

Min lokale avdeling av bokkjeden Barnes & Noble har nå måttet skaffe seg en egen disk til alle anti-Bush-bøkene. I første halvdel av inneværende valgår kom det ut 25 bøker med innhold kritisk mot presidenten. Det var bare den første bølgen. I løpet av høstmånedene vil det komme 50 til. Blant dem er sladderforfatteren Kitty Kelleys familiebiografi: «The Family: The Real Story of the Bush Dynasty». Til og med en anti-Bush-roman er på vei ut i bokhandlene. I «Checkpoint» av Nicholson Baker planlegger en av romanfigurene et attentat mot Bush.

-  Jeg ville skrive om det fordi så mange følte et maktesløst raseri da presidenten gikk til krig, sier Baker.

-  JEG HAR ALDRI

sett maken til dette, verken i sterke følelser eller i omfanget av bøker som angriper en sittende president i et valgår, sier en av redaktørene i Publishers Weekly, Jeff Zaleski, til USA Today.

Brad Miner som driver den konservative bokklubben American Compass, sier at bokflommen mot Bush er unik.

-  Men vil bøkene påvirke velgerne?

-  Jeg mistenker at mange av dem vil bli kjøpt av folk som uansett ikke stemmer på Bush, sier Miner.