Bush dropper klimatoppmøte

President George W. Bush vil ikke delta på miljøtoppmøtet i Johannesburg neste uke. Miljøvernorganisasjoner raser, men presidenten blir hyllet på hjemmebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brende best på bortebane

Miljøvernminister Børge Brende sier det er trist hvis den amerikanske presidenten ikke kommer, men at han ikke har gitt opp håpet om et forpliktende handlingsprogram på toppmøtet, som begynner neste mandag.

- At Bush ikke kommer, betyr ikke at USA melder seg helt ut av internasjonalt forpliktende miljøvernarbeid, sier Brende.

Latterliggjort

I begynnelsen av måneden fikk president Bush et brev underskrevet av en rekke konservative organisasjoner. I brevet tas det for gitt at presidenten ikke reiser til Johannesburg, lenge før det ble offentlig kjent. I brevet står det blant annet:

«I enda større grad enn miljøtoppmøtet i Rio i 1992 vil Johannesburg være en scene for mange av de mest uansvarlige og destruktive elementer i internasjonalt økonomisk arbeid og miljøvern.»

«Det minst viktige globale miljøspørsmål er en mulig global oppvarming. Vi håper at dine forhandlere i Johannesburg kan holde spørsmålet unna forhandlingsbordet og utenfor rampelyset.»

Gir ikke opp

Brevet til presidenten omtaler Brende som «trist, bare trist».

- Det som sies i dette brevet, er ikke det Bush-administrasjonen sier i samtaler med oss, sier Brende.

- Jeg har ikke inntrykk av at dette er representativt for USAs politikk, sier Brende.

Greenpeace-talsmann Truls Gulowsen i Greenpeace Norge deler ikke Brendes synspunkter, og mener tvert imot at brevet til Bush langt på vei uttrykker presidentens egen syn på miljøspørsmål.

Reaksjonært

- Måten dette brevet er skrevet på, viser et reaksjonært «stammespråk» og forteller oss at Bush langt på vei er forpliktet av dagsordenen til amerikansk oljeindustri, sier Gulowsen.

I Afrika gjør tørken at en ny sultkatastrofe truer. I Nord-Amerika truer også tørken, mens Asia trues av flommer og en alarmerende giftsky.

Utenriksminister Colin Powell skal lede USAs delegasjon.

REFSES OG HYLLES: President George W. Bush.