Bush er i Afghanistan

President George Bush er på besøk i landet for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president tok en overraskende omvei på vei til  sitt besøk i India, for å besøke amerikanske tropper i Kabul. Det er ekstremt høy sikkerhet rundt besøket, Bush ble fløyet til Kabul i all hemmelighet fra India. Besøket ble ikke offisielt bekreftet før Air Force One landet på militærbasen nord for Kabul, selv om ryktene hadde begynt å versere.

- Det er hemmelige forhåndsregler som ble tatt, og vi er sikre på de tiltak vi har gjort. En viktig del av dette var å ikke fortelle om turen før nå, sier informasjonsansvarlig i det hvite hus, Scott McClellan til BBC.

Velkommen George

Helikoptere fløy over Kabul og militære kjøretøy patruljerer i gatene. I tillegg ble luftrommet over Kabul stengt for sivil trafikk rett før Bush ankom.

Bush kom seg trygt og sikkert til presidentpalasset der han ble tatt imot av president Hamid Karzai.

- Velkommen til Afghanistan, president, sa Karzai før de poserte for fotografene.

- Dette er en mulighet for oss til å vise vår støtte til en god venn og alliert og et gryende demokrati, sier pressetalsmann Scott McClellan.

Skal møte Karzai

HISTORISK: USAs president George Bush møter Afghanistans leder Hamid Karzai i Kabul i dag. Foto: Scanpix
HISTORISK: USAs president George Bush møter Afghanistans leder Hamid Karzai i Kabul i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Troppene i Afghanistan har vært rammet av stadig økende vold og angrep fra al-Qaida og Taliban, og det er politisk viktig for Bush å vise sin støtte til soldatene. Presidenten skal blant annet holde tale for troppene.

I tillegg skal Bush delta på en seremoni for den amerikanske ambassaden, mens førstefruen Laura Bush spiste lunsj med Karzais kone og flere andre kvinner. 

Bush har aldri før vært i landet som USA invaderte etter angrepet på World Trade Center 11. september 2001.

Protester i India

For tida er det 19.000 amerikanske tropper i Afghanistan. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har sagt at antallet vil bli redusert til 16.000 før sommeren. Mer enn 130 amerikanske soldater har dødd i landet.

Dette er Bushs andre besøk til krigsfronten. I 2003 kom han overraskende på Thanksgiving middag hos amerikanske tropper i Irak.

Bush skal videre til sitt planlagte besøk til India, der titusener allerede er samlet i New Dehli for å protestere mot presidenten.

India og USA håper å få forhandlet ferdig en avtale om å dele sivil atomteknologi. Avtalen vil gi India adgang til amerikanske teknologi, som vil hjelpe landet å utvikle sin sivlile atomenergi.

Men USA krever til gjengjeld at India må dele opp sine sivilie og militære atomprogrammer, og åpne de sivile fasilitetene opp for internasjonale inspektører.

Bush skal også besøke Pakistan og har lovet å forsøke å presse myndighetene både i Delhi og Islamabad til å forsøke å løse konflikten om Kashmir.

MØTTE GUTTA: Viktig symbolverdi at presidenten møter soldatene i Afghanistan.
PÅ REISE: USAs president George Bush og kona Laura er i Afghanistan på overraskende besøk før han reiser videre til India.