Bush er på krigsstien

President Bush har kontroll i Senatet og Representantenes hus, men fikk ikke gjennom Irak-resolusjonen i FNs sikkerhetsråd i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter sju ukers diskusjon og tre resolusjonsforslag, er Bush mer enn klar for å få en avgjørelse i Sikkerhetsrådet angående Irak. Den amerikanske administrasjonen har satt i kveld som siste frist, og ser ingen hensikt i flere utsettelser.

For å sikre at avstemningen går USAs vei, har utenriksminister Powell avlyst sin reise til Asia for å være til stede i FN hvis det skulle oppstå problemer.

I tillegg ringte president Bush i går til president Putin for å få støtte til resolusjonen, eller i det minste overtale Putin til ikke å legge ned veto. Bush snakket også med president Jacques Chirac.

Fra Chiracs kontor ble det seint i går kveld meldt at Frankrike og USA har nådd enighet.

Mange lurer nå på om presidenten nyter godt av framgangen ved det amerikanske kongressvalget.

Avhenger av Saddam

- Jeg tror ikke at kongressvalget gjør Bush mer klar til å presse igjennom en avstemning i FNs sikkerhetsråd. Amerikanerne vil uansett ikke være villige til å gjøre mange justeringer i det forslaget de nå har lagt fram. Sannsynligvis regner de med at de allerede har de ni stemmene som trengs, og at ingen av de faste medlemmene vil legge ned veto, sier forsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer