Bush er på krigsstien

President Bush har kontroll i Senatet og Representantenes hus, men fikk ikke gjennom Irak-resolusjonen i FNs sikkerhetsråd i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter sju ukers diskusjon og tre resolusjonsforslag, er Bush mer enn klar for å få en avgjørelse i Sikkerhetsrådet angående Irak. Den amerikanske administrasjonen har satt i kveld som siste frist, og ser ingen hensikt i flere utsettelser.

For å sikre at avstemningen går USAs vei, har utenriksminister Powell avlyst sin reise til Asia for å være til stede i FN hvis det skulle oppstå problemer.

I tillegg ringte president Bush i går til president Putin for å få støtte til resolusjonen, eller i det minste overtale Putin til ikke å legge ned veto. Bush snakket også med president Jacques Chirac.

Fra Chiracs kontor ble det seint i går kveld meldt at Frankrike og USA har nådd enighet.

Mange lurer nå på om presidenten nyter godt av framgangen ved det amerikanske kongressvalget.

Avhenger av Saddam

- Jeg tror ikke at kongressvalget gjør Bush mer klar til å presse igjennom en avstemning i FNs sikkerhetsråd. Amerikanerne vil uansett ikke være villige til å gjøre mange justeringer i det forslaget de nå har lagt fram. Sannsynligvis regner de med at de allerede har de ni stemmene som trengs, og at ingen av de faste medlemmene vil legge ned veto, sier forsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til Dagbladet.

- I utgangspunktet var det ei sterk gruppe rundt Bush som ikke ønsket å gå via Sikkerhetsrådet. Når Bush likevel valgte å gjøre det, er amerikanerne avhengige av at Saddam ikke retter seg etter de krav som ligger i resolusjonen. Slik sett ligger ballen nå hos Saddam. Legger han seg helt flat, får amerikanerne ingen krig, sier Thune.

Ikke fornøyd

Selv om russerne sier at det nye resolusjonsforslaget er et framskritt, er man ennå ikke helt fornøyd.

Russland, Kinas og Syrias FN-ambassadører uttrykte i går bekymring over at teksten inneholder det de kaller en «usynlig avtrekker». Resolusjonsforslaget opprettholder nemlig USAs krav om å kunne gå til militær aksjon mot Irak hvis landet ikke oppfyller FNs krav til våpeninspeksjonene. Forslaget holder samtidig muligheten åpen for en andre runde i Sikkerhetsrådet, slik Frankrike ønsker.

- De er ikke der riktig ennå. Det er vanskelig for oss å akseptere automatikk (i en eventuell militær aksjon, red.anm.), og vi kan vanskelig akseptere krav som er umulig å gjennomføre, sier Russlands FN-ambassadør Sergej Lavrov.

Når Russland henviser til krav som er umulig å gjennomføre, gjelder det den timeplan amerikanerne har satt opp for Irak for å gi fullstendige, og uttømmende, opplysninger om alle sider ved landets kjemiske og biologiske industri. Lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, har gitt Russland og Frankrike rett i at tidsfristene er svært korte.