Bush får alle fullmakter

Representantenes hus gir Bush fullmakt til å angripe Irak. Nå mangler han bare et vedtak i Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantenes hus stemte torsdag for å gi president George W. Bush de fullmaktene han trenger for å gå til et militært angrep på Irak.

Det er ventet at Senatet kommer til å banke gjennom det samme vedtaket senere torsdag eller fredag.

- Iraks dager som en bandittstat er talte. Loven sender et tydelig budskap til Irak, uttalte Bush etter avstemningen.

Bushs partifeller, republikanerne, er i flertall i Representantenes hus. Dermed var det ventet at Bush kom til å få det som han ville. Loven ble vedtatt med 296 mot 133 stemmer.

Debatten i Senatet var imidlertid opphetet, og avstemningen der kan komme til å bli utsatt til fredag.

Den viktigste talen under debatten ble gitt av den demokratiske majoritetslederen Tom Daschle som tidligere har vært svært kritisk til lovforslaget. Til slutt sa Daschle at han under sterk tvil støtter lovforslaget siden demokratene har fått igjennom visse endringer som innskrenker Bushs mulighet til å gå til krig.

- Loven må ses som begynnelsen på en prosess, ikke slutten. President Bush må nå søke etter en global koalisjon, sa Daschle.

Loven innebærer i prinsipp at Bush kan erklære krig mot Irak. Men Bush må blant annet rapportere om angrepsplanene mot Irak to døgn før de blir gjennomført.

- Vi må fortsette å stille spørsmål. Og jeg respekterer dem som har tenkt å stemme mot loven, sa Daschle.

Kongressen håper nå trolig at loven vil legge press på FN og Sikkerhetsrådet. Land som Russland, Frankrike og Kina er fortsatt sterkt imot at det vedtas en ny resolusjon mot Irak.

(NTB)