Bush feilet før terrorangrep

11. september-kommisjonen mener regjeringen gjorde grove feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti medlemmene i kommisjonen la torsdag fram sin endelige rapport, som slår fast at «sviktende fantasi, sviktende politikk, sviktende evner og sviktende ledelse» hindret regjeringen i å avsløre terrorplanene.

Det er umulig å avgjøre i dag om 11. september-angrepene kunne vært avverget, heter det i rapporten. Men den peker på at de 19 flykaprerne var en sårbar gruppe mennesker, som ved flere anledninger oppførte seg ustabilt.

- Fienden gjorde feil. Den amerikanske regjeringen klarte ikke å utnytte disse, skriver kommisjonen.

Rapporten anbefaler at det opprettes ett nasjonalt antiterrorsenter som samler etterretning og operasjonell planlegging under én nasjonal etterretningssjef.

Den kritiserer både Bush-regjeringen og regjeringen til forgjengeren Bill Clinton for ikke å ha vært tøffe nok i kampen mot al-Qaida. Rapporten antyder at USA burde ha gått til drastiske skritt for å fjerne Osama bin Ladens treningsleirer i Afghanistan tidligere.

- Medlemmer av begge regjeringene anså en full amerikansk invasjon av Afghanistan som praktisk umulig før 11. september, skriver den tverrpolitiske kommisjonen.

I konklusjonen blir det avvist at det fantes noen operasjonell forbindelse mellom al-Qaida og Saddam Husseins regime i Irak. Dermed blir Bush-regjeringens begrunnelse for Irak-krigen svekket enda en gang.

Både Bush selv og visepresident Dick Cheney har i sommer gjentatt påstanden om at det var bånd mellom det sekulære regimet i Irak og nettverket til den religiøse fundamentalisten Osama bin Laden.

President Bush har gang på gang forsikret at det ikke var mulig å avsløre 11. september-angrepene, som kostet nesten 3.000 mennesker livet, på forhånd.

- Hadde vi hatt noen som helst anelse om at terrorister var i ferd med å angripe landet vårt, ville vi satt himmel og jord i bevegelse for å beskytte Amerika, sa presidenten denne uken.

I en kort kommentar torsdag omtaler han rapporten som «solid», men presidenten ønsket ikke å vurdere kritikken mot ham og resten av regjeringen.

Kommisjonen som nå har lagt fram rapporten på 567 sider, har arbeidet med den i nesten to år. Opprinnelig forsøkte Bush-regjeringen å hindre at det ble nedsatt noen granskingskommisjon, men etter politisk press ble arbeidet med rapporten likevel satt i gang.

Kommisjonen peker på ti tilfeller hvor CIA eller det føderale politiet FBI kunne ha avslørt planene om å styrte fly inn i World Trade Center og Pentagon.

Til tross for en rekke meldinger som tydet på at noe alvorlig var i emning sommeren 2001, så ga aldri justisminister John Ashcroft spesielle instruksjoner til FBI. Han forsøkte heller ikke å få rede på detaljer rundt hvordan organisasjonen håndterte trusselmeldingene.

- Angrepene 11. september var et sjokk, men de burde ikke ha kommet som en overraskelse. Islamske ekstremister hadde gitt mange advarsler om at de ønsket å drepe tilfeldige amerikanere, heter det i rapporten.

En video som viser fire av 11.september-flykaprerne gå gjennom sikkerhetskontrollen på en flyplass i Washington DC, ble vist på amerikansk TV kvelden før rapporten ble offentliggjort.

På videoen kan man se hvordan sikkerhetspersonell sjekker fire av kaprerne etter at alarmen gikk da de passerte gjennom metalldetektoren. Minst én av kaprernes håndbagasje ble også gjennomsøkt for sprengstoff, men alle fire ble vinket gjennom kontrollen og fikk gå om bord i flyet.

Bare minutter etter avgang kapret de flyet med 64 mennesker om bord, fløy det tilbake til Washington, og styrtet det inn Pentagon. Alle om bord og 125 ansatte ved forsvarsdepartementet ble drept.

(NTB)

KRITIKK: USAs president George W. Bush mottar rapporten fra 11. september-kommisjonen torsdag. Kommisjonsmedlemmet Thomas Kean overrekker de nesten 600 sidene til presidenten.
<B>UNDERSØKELSEN: Forsiden på kommisjonens rapport, som ble offentliggjort torsdag.