Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bush feilinformerte før krigen

Den demokratiske presidentkandidaten Howard Dean mener president George W. Bush kan ha feilinformert det amerikanske folk da han insisterte på at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse opplysningene var det viktigste argumentet som ble brukt fra amerikansk og britisk side før invasjonen i Irak i mars.

- Vi ble villedet. Spørsmålet er om presidenten gjorde det med vitende og vilje, eller om han selv ble feilinformert av sine egne etterretningsfolk, sa Dean til TV-selskapet NBC søndag.

- Vi gikk i hovedsak til krig på grunnlag av opplysninger som viste seg å være gale, sa Dean. -Jeg synes det er ganske alvorlig, og jeg synes det amerikanske folk har krav på å få vite hva som skjedde.

- Presidenten fortalte oss at vi gikk til krig mot Irak fordi han visste at landet hadde atomvåpen. Det viste seg å være galt, sa han.

Dean er guvernør i delstaten Vermont og håper å bli nominert som demokratenes presidentkandidat ved valget til neste år.

Direktør George Tenet i etterretningsorganisasjonen CIA vil trolig forklare seg om informasjonen som ble gitt til Det hvite hus i en granskingskommisjon i Senatet denne uken.

Kommisjonen har begynt vurderingen av opplysningene bak lukkede dører, og det er ventet at Tenet vil forklare seg om hvilke opplysninger president George W. Bush fikk om Iraks angivelige biologiske og kjemiske våpen.

Stabssjefen i Det hvite hus, Andy Card, forsvarer presidentens bruk av CIAs etterretningsmateriale, men sier at noe av informasjonen viste seg å være gal.

- Det ville vært fint hvis jeg eller presidenten eller visepresidenten kunne vært allvitende. Men det er vi ikke, sier Card.

- Jeg er ikke så opphisset over denne saken som andre mener vi burde være. Det er vanskelig å holde oversikten over alt som foregår i Det hvite hus, for ikke å snakke om i CIA, sier han i intervjuet.

(NTB-AFP)