Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush fikk trøst av bikkja

George W. Bush kom i går hjem fra Afrika til mange ubesvarte spørsmål. Brukte han manipulert etterretningsmateriale for å begrunne Irak-krigen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten søkte trøst hos bikkja Spot da han landet. Etterpå ba han sin sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleezza Rice rydde opp i kaoset som har oppstått fordi han har sagt noe han ikke burde sagt om Iraks våpenkapasitet. Resultatet ble mer forvirring.

En høyere standard

Rice sa at opplysningene i presidentens State of the Union-tale 28. januar om at Irak hadde forsøkt å kjøpe store mengder uran i Afrika, var riktig. Men samtidig bidro hun til forvirringen med å si at bemerkningen ikke skulle vært i presidentens tale, fordi:

- Vi har høyere standarder for presidentens taler.

Forvirringen er større enn noen gang om hva som har skjedd. I januartalen henviste Bush til britisk etterretning da han brukte uranet som bevis for at Saddam fortsatt forsøkte å skaffe atomvåpen. Condoleezza Rice sa i går:

- Presidentens uttalelse var selvsagt riktig. Den var ikke bare riktig, det var uttalelser som dette også i vår egen etterretning, sa Rice.

Riktig var galt?

Spørsmålet er hvorfor Bush ikke skulle sagt noe som var «selvsagt riktig», og hvorfor det som er «selvsagt riktig», og ifølge Rice bekreftet av britisk og amerikansk etterretning, ikke har tilstrekkelig standard for presidentens taler?

Spørsmålet kompliseres ytterligere av at CIA tok ut en referanse til det afrikanske uranet i en tale Bush holdt i oktober i fjor.

Hvorfor var opplysningene ikke med i oktobertalen, men med i januartalen? Hvorfor var det «selvsagt riktig» i juli 2003, men ikke så riktig at det har den standarden som kreves i presidentens taler?

CIA-sjef George Tenet har tatt på seg skylda for ikke å ha luket ut det presidenten sa i januar. Rett etter sa Bush at han hadde tillit til Tenet. Mistanken brer seg om Tenet tok på seg skylda for å beholde jobben, og en av Bushs partikolleger ba ham i går sparke Tenet.

HJEMME IGJEN: George W. Bushs hund, Spot, løp ham i møte da han i går kom hjem fra Afrika. Spot er lykkelig uvitende om vanskene som nå møter matfaren.