- Bush forbereder krig mot Iran

Sier kilder i Pentagon og CIA. Mener Condi har gitt etter for press fra Cheney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kilder i det amerikanske forsvars-departementet og i etterretningsorganisasjonen CIA sier Det hvite hus er i ferd med å legge en detaljert strategi for opptrapping av konflikten med Iran. En plan som munner ut i et militært angrep på Iran.

President George W. Bush og hans innerste sirkel er nå fast bestemt på at de ikke vil forlate Det hvite hus før de har forsikret seg om at Iran ikke utvikler atomvåpen, skriver avisa The Sunday Telegraph.

En etterretningsoffiser sier til avisa at det amerikanske militæret har utarbeidet to ulike planer for hvordan et angrep mot Iran skal skje.

- En mulighet er å bombe kun de kjernefysiske anleggene. Den andre muligheten er et mye større angrep som vil – i løpet av to eller tre dager – ramme alle de viktige militære anleggene i tillegg. Denne planen innebærer å bombe over 2000 militære mål.

Rice enig med Cheney

Bush-administrasjonen går til dette skrittet nå, angivelig fordi utenriksminister Condoleezza Rice har kommet til enighet med visepresident Dick Cheney.

USA har fram til nå ikke utelukket et militært angrep. Der Condoleezza Rice har tatt til orde for en diplomatisk løsning på striden om Irans atomprogram, har andre i Bush-administrasjonen for lengst mistet tålmodighet med sanksjonsstrategien.

En kilde i det amerikanske utenriksdepartementet, som skal ha vært tett på de interne diskusjonene, sier at Rice har måtte gi etter for press. Når det gjelder utformingen av USAs utenrikspolitikk er det fortsatt Dick Cheneys ord som veier tyngst, forteller kilden.

ETT AV MÅLENE: Atomanlegget i Natanz er et av målene for amerikanske militærangrep dersom det blir aktuelt. Foto: /SCANPIX
ETT AV MÅLENE: Atomanlegget i Natanz er et av målene for amerikanske militærangrep dersom det blir aktuelt. Foto: /SCANPIX Vis mer

- Når du går ned dit og ser kroppsspråket, kan du se at Cheney fortsatt er «The Man». Condi vil ha diplomati, men er samtidig ingen due. Dersom det blir nødvendig følger hun etter, sier kilden til The Sunday Telegraph.

Den godt plasserte kilden er med andre ord påpasselig med å understreke at tonen mellom Rice og Cheney er langt mer forsonlig enn den tidvis åpne konflikten mellom tidligere utenriksminister Colin Powell, avgåtte Donald Rumsfeld og Dick Cheney.

Les om Colin Powells beretning om tida før Irak-invasjonen her

Condoleezza Rices holdning er at dersom USA skal gå til angrep på Iran må det være forankret i solid støtte fra Capitol Hill. President Bush skal derfor ha gitt Rice et personlig løfte om at han skal konsultere ledere for begge de politiske partiene før et angrep eventuelt er aktuelt.

Minnet om Irak

Ryktene om nye angrepsplaner kommer kort tid etter at en annen britisk avis, The Times, siterte forsvarsanalytikeren Alexis Debat, på at Pentagon nå ser på muligheten for en tre dagers blitzkrig mot Iran.

Les: Vil bombe 1200 mål over tre dager.

Lekkasjene fra Pentagon og CIA denne uken kommer samtidig med at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og FNs Sikkerhetsråd skal diskutere Irans atomprogram.

- Bush forbereder krig mot Iran

I forkant av skjebnemøtene kom Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner med en overraskende advarsel søndag.

- Vi må forberede oss på det verste, og det verste er krig, sa den franske utenriksministeren. Han beskrev den pågående stillstanden som «den største krisen» akkurat nå.

Under IAEA-møtet i Wien kritiserte sjefen for atominspektørene, nobelprisvinner Mohamed El-Baradei, det han kalte «den nye hypen.»

- Bruk av militær styrke skal anses som siste utvei og skal kun skje med tillatelse fra FNs Sikkerhetsråd. Det er regler for bruk av militær styrke, og jeg hadde håpet at alle hadde lært den leksa etter Irak, der 70 000 sivile har mistet livet på grunn av mistanke om at landet hadde atomvåpen, sa El-Baradei til nyhetsbyrået AP.

Skrytepave

Forhandlinger og to runder med FN-sanksjoner har ikke fått Iran til å stanse anrikingen av uran. Snarere tvert imot.

I opptrappingen til ukas avgjørende møter, annonserte Irans frittalende president Mahmoud Ahmadinejad at landet har installert 3000 sentrifuger for urananriking på et atomanlegg. Et viktig delmål for utviklingen av landets atomprogram, hevdet presidenten.

Iran står fast ved at anrikingen av uran kun går til fredelig produksjon av kjernefysisk energi.

IAEA-rapporten som møtedelegatene skal diskutere i Wien denne uka gir et annet bilde av sannheten. Per 19.august hadde Iran litt færre enn 2000 sentrifuger installert på atomanlegget i Natanz.

Tross kunngjøringene fra Ahmadinejad og andre høytstående kilder i Teheran har ikke landet fullført innstalleringen av 3000 sentrifuger, skriver David Albright and Jacqueline Shire ved Instituttet for vitenskap og internasjonal sikkerhet i Washington (ISIS).

Anrikingen av uran går også saktere enn antatt, om dette skyldes politikk eller tekniske problemer er usikkert.

Vil øke konfliktnivået

Skulle striden om Irans atomprogram ende med et amerikansk militærangrep, er det trolig Fajr-basen i det sørlig Iran som er hovedmålet. Her produseres det panserbrytende ammunisjon brukt mot britiske og amerikanske styrker i Irak, hevder vestlig etterretning.

Ifølge Bush-administrasjonens angrepsscenario kan et amerikansk angrep resultere i at Iran kutter i oljeforsyningene, noe som igjen kan føre til at USA går inn for å bombe kjernefysiske anlegg og til og med Irans væpnede styrker.

Det er mange i Washington som nå tror at striden om Irans atomprogram vil få en utgang i løpet av de neste få ukene og månedene. Både innenfor CIA og det øverste sjiktet av forsvarsdepartementet tror de fleste at diplomatiet mislykkes, ifølge kildene The Sunday Telegraph har snakket med.

De spår at USA i tida framover gradvis vil bygge opp konfliktnivået i forholdet til Iran ved å rette oppmerksomheten mot Irans påståtte aktiviteter i Irak.

Dagbladet.no følger striden om Irans atomprogram.

GITT ETTER: Utenriksminister Condoleezza Rice, i utgangspunktet tilhenger av å få til en diplomatisk løsning, skal ha gitt etter for press fra den mer angrepslystne visepresident Dick Cheney, skriver avisa The Sunday Telegraph.
DEN INNERSTE SIRKEL: Ifølge sentralt plasserte kilder i CIA og Pentagon jobber president Bush og hans innerste sirkel å føre USA på krigsstien mot Iran.
ADVARTE: Sjef for atominspektørene, Mohamed El-Baradei, advarte i går mot å hisse til krig mot Iran. Han minnet om erfaringene fra Irak-krigen.