Bush forbyr kistebilder

Nærmere 300 amerikanske soldater er drept i krigen i Irak. Men kan du huske å ha sett én av kistene ankomme USA?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen har bestemt at det ikke er lov å ta bilder av kistene med døde amerikanske soldater som blir fraktet tilbake til USA. Forbudet ble opprinnelig iverksatt av Clintonadministrasjonen i november 2000. Men det ble ikke håndhevet før mars i år, da Pentagon sendte et direktiv til alle amerikanske militærbaser.

- Det blir ingen ankomstseremonier for, eller mediedekning av avdøde militære tjenestefolk som returnerer til eller drar fra Ramsteinbasen eller Doverbasen, står det i direktivet som Washington Post har fått tilgang på.

Mektig virkemiddel

Dermed sensureres dokumentasjon som har betydd svært mye for opinionens holdning ved andre kriger. Hvor sterkt amerikanerne blir påvirket av å se kister med døde landsmenn på amerikansk jord, ble klart under Vietnamkrigen. Bildene fikk massene til å vende seg mot krigen.

Tidligere forsvarssjef Henry H. Shelton brukte en gang uttrykket «Dovertesten» om bildene av kister som kommer tilbake til USA. Han mente folkets reaksjoner når de så kistene var avgjørende for om det kunne brukes militærmakt.

- Det virker som om det amerikanske folket ikke har noen anelse om den jevne strømmen av døde og skadde. Jeg er blitt fortalt at det er mediene som har skylda. Andre mener grunnen er at tapstallene er så små i forhold til Vietnam. Men jeg kan tilby en tredje årsak: Det finnes ingen bilder, skriver kommentator Martha Brant i Newsweek.

- Det finnes ingen bilder av kister drapert i flagg fra denne krigen, som kan minne oss om prisen som betales i menneskeliv.

Manipulerer

Bill Clintons tidligere pressesekretær, Joe Lockhart, er svært kritisk til sensuren.

- Denne administrasjonen manipulerer informasjon. De bruker mye tid til å styre hendelser, og noen ganger går de for langt. Jeg blir forbannet når de sitter der og tar en avgjørelse basert på at resultatet ellers ville skadet dem politisk, sier han.

At Bush har strammet inn reglene, betyr likevel ikke at de tidligere seremonien foregikk uten manipulering. I 1983 kom 239 amerikanske kister hjem fra Beirut etter et angrep mot en amerikansk militærforlegning. Fotografer og tv-kameraer fikk lov til å filme kistene, men de ble fraktet fram i grupper på rundt ti.

Ingen fikk tatt bilde av alle de 239 kistene samlet. Det ville trolig ført til et altfor stort press mot den sittende administrasjonen.

<B>OMKOM:</B> En amerikansk soldat blir båret ut av et fly på Ramstein 15. mars 2001. Det siste kistebildet som noen av de store fotobyråene kan tilby fra flybasen er datert 5. mars 2002.