- Bush fører klassekrig

Hanskene er av i den amerikanske valgkampinnspurten. Al Gore anklager motstanderen for å føre klassekrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld vendte visepresidenten republikanernes anklager tilbake mot George W. Bush. Gore kalte Bushs forslag om skattereform en omfordeling av velstand og en «klassekrig på vegne av milliardærene».

Ifølge Gore innebærer den republikanske presidentkandidatens reformforslag å forære 25 milliarder dollar hvert år til USAs 3 000 rikeste husholdninger.

- Utrolig, sa Gore på et valgmøte i Portland, Oregon. - Han foreslår faktisk en gigantisk omfordeling fra middelklassen til de aller rikeste.

Bush har anklagd Gore for å hisse til klassestrid med sine hyppige appeller til «arbeidende familier». Begge kandidater gjør iherdige forsøk på å virke folkelige. Så snart de aner en overall i øyekroken, snakker både Bush og Gore så folkelig sydstatsbredt at amerikanere lenger nordfra enn Texas og Tennessee må anstrenge seg for å oppfatte budskapet.

Bush såvidt foran

Det er bare seks dager igjen til presidentvlaget, og Bush ligger fortsatt såvidt foran på de fleste meningsmålinger. I dag la president Bill Clinton ut på landeveien for å hjelpe sin visepresident og andre demokratiske kandidater til Kongressen og i lokalvalg.

Gore har nølt lenge med å akseptere hjelp fra en mer enn ivrig Clinton. Presidenten kan skremme vekk stemmer blant gudfryktige middelklassehvite, men er samtidig den dyktigste valgkjemper på nasjonalt nivå i USA, kanskje den beste på mange tiår.

Clinton kan vekke entusiasmen blant arbeidsfolk og spesielt jage svarte velgere til urnene tirsdag. Han startet turneen i Kentucky i dag. Torsdag går ferden til California, som har den største potten valgmannstemmer i USA. Clinton skal trolig også innom hjemstaten Arkansas og til Michigan, der ingen av presidentkanidatene ennå har tydelig overtak. Innimellom skal presidenten også ha flere stopp i New York, der ektefellen Hillary slåss for en plass i Senatet.

helge.ogrim@dagbladet.no

HELGARDERING:</B> Madame Tussauds vokskabinett i London jobber på spreng med å få ferdig figurer av både Bush og Gore. Meningsmålingne viser at kandidatene ligger meget jevnt.