- Bush fortjente å tape

Tidligere sentralbanksjef hardt ut mot presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs sentralbanksjef gjennom 18 år, Alan Greenspan, retter i sine memoarer skarp kritikk mot Bush-administrasjonen for å ha forlatt prinsippet om budsjettdisiplin, skriver Washington Post.

President George W. Bush har latt sine politiske målsettinger gå foran en sunn økonomisk politikk, hevder Greenspan i boken «The Age of Turbulence: Adventures in a New World» som publiseres mandag.

- De kastet prinsipper for makt. De endte opp uten noen av delene. De fortjente å tape, skriver Greenspan om valget i 2006 da det republikanske partiet tapte kontrollen over Representantenes hus og Senatet.

Da Bush og Cheney vant valget i 2000, så sentralbanksjefen det som en gylden mulighet for å fremme en effektiv, budsjettdisiplinert konservativ politikk og fri markedsøkonomi.

- Men mine gamle venner tok snart av i uventede retninger, skriver han.

Den konservative sentralbanksjefen oppfordret Det hvite hus til å legge ned veto mot flere vedtak fra Kongressen for å forhindre et «ukontrollert» statlig forbruk mens republikanerne var i flertall i Kongressen. At Bush ikke fulgte disse rådene, var alvorlige feiltrinn, mener 81-åringen.

Om valget 2006 skriver han:

- Jeg tror ikke demokratene vant. Det var republikanerne som tapte. Demokratene kom til makten i Kongressen fordi de var det eneste partiet som fremdeles stod oppreist.

Greenspan er også kritisk til demokratene for deres lyst til å øke det offentlige forbruket, men demokratenes Bill Clinton får ifølge New York Times mer ros enn noen annen president sentralbanksjefen jobbet for.

- Han hadde et fast, disiplinert fokus på langsiktig øknonomisk vekst, skriver Greenspan.

I motsetning til Clinton, var Bush langt mer drevet av ideologi og et ønske om å innfri alle valgkampløfter fra 2000, og lite nysgjerrig på effektene hans økonomiske politikk ville ha, mener Greenspan.

Boken kommer i handelen i USA mandag.

KRITISK: Tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan har skrevet bok.