Bush-frekkis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Jeg vet at ikke alle våre venner var enige i vår beslutning om å fjerne Saddam Hussein. Men vi kan ikke la gammel uenighet stå i veien for dagens plikter, sa George W. Bush i en tale til sitt folk natt til i går. Talen var like mye myntet på omverdenen. Etter sitt krigseventyr i Irak trenger USA hjelp.

Det er på grensa til frekkhet når president Bush nå vil at verdenssamfunnet skal stille opp i Irak. I fjor høst hadde han ikke bruk for FN. Nå nærmest bønnfaller hans medarbeidere om at FN engasjerer seg sterkere. For Irak-krigen er blitt dyr både med hensyn til penger og tap av menneskeliv.

  • Selvfølgelig må både Norge og andre land bidra til å hjelpe irakerne, som tross alt er kvitt sin tyrann og diktator. Men USA kan ikke lenger kreve å få bestemme den militære, politiske og økonomiske utviklingen i landet. Når USA nå vil ha en internasjonal militær styrke under amerikansk kommando, må det avvises. Både plikter og ansvar må deles under FNs ledelse, men uten at FN blir et alibi for USA.