Bush frykter gisselkrig

NEW YORK (Dagbladet): President Bush advarte i går Kina om at forholdet til landet kunne skades hvis Kina fortsetter å holde tilbake mannskapet på EP-3-spionflyet. Det ingen sier høyt i Washington, er at det virker som om flymannskapet er blitt gisler i en ordkrig som synes å ha gått i stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha gått hardt ut og forlangt at fly og mannskap øyeblikkelig skulle utleveres dagen etter at det amerikanske spionflyet måtte nødlande på den kinesiske øya Hainan, har Bush-regjeringen vært langt mer forsiktig i sine utspill. Analytikere mener regjeringen frykter en gisselsituasjon.

Feiging

I helga skrev president Bush et brev til den kinesiske enka etter flypiloten, som styrtet i sitt F-8 etter kollisjonen med det amerikanske spionflyet. Enka hadde selv skrevet til Bush og kalt ham en feiging som ikke kunne be om unnskyldning.

Det hvite hus kaller svaret humanitære hensyn, og Bush beklager at piloten mistet livet. Utenriksminister Colin Powell har gang på gang beklaget hendelsen, men Kina står beinhardt på en offentlig unnskyldning. Nå har USA gitt klart svar om at de ikke vil be om unnskyldning, og amerikansk presse spør hver dag om mannskapet er blitt gisler i en diplomatisk ørkenvandring.

Gisselskrekk

Krisen har tydeliggjort hvor komplisert forholdet mellom de to landene er. I tillegg er avtroppende president Jiang Zemin avhengig av et godt forhold til de militære som er minst kompromissvillige etter flyepisoden.

Da Iran holdt personell i den amerikanske ambassade i Iran som gisler i 444 dager på slutten av president Carters presidenttid, var det svært ødeleggende for Carters ettermæle.

Kommer Bush-regjeringen opp i en situasjon som bare antyder gisseltaking, kan det bli temmelig ødeleggende for hans kommende fire år.

Amerikanske diplomater fikk igjen møte flymannskapet på Hainan i går, og alt tyder på at de får god behandling.

Hvite djevler

Spørsmålet nå er hvor lenge amerikanerne vil tåle kinesernes kompromissløse krav om en unnskyldning.

USAs folkevalgte truer med å frata Kina statusen som normal handelspartner, som ble innvilget i fjor. I juni skal saken opp i Senatet. Kinas håp om medlemskap i Verdens handelsorganisasjon og økonomiske forbindelser til det amerikanske markedet er USAs mest effektive pressmiddel. Problemet er at en del av den politiske eliten i Kina satser på økonomisk liberalisering, mens hæren er imot denne politikken.

Uansett har Bush-regjeringen fått en kraftig lærepenge om at Kina anser seg som en stormakt som ikke bøyer seg for verdens eneste supermakt. Og Kinas historie med hvite undertrykkere fra Vesten gjør ikke den jevne kineser særlig forsonlig.

En kvinne som kom til New Yorks Chinatown for 20 år siden, forteller Daily News-spaltisten Pete Hamill at hun forstår hva kineserne føler.

- I Kina ble vi oppdratt til å tro at Vestens hvite mennesker var djevler, sier hun.