Bush frykter gisselkrig

NEW YORK (Dagbladet): President Bush advarte i går Kina om at forholdet til landet kunne skades hvis Kina fortsetter å holde tilbake mannskapet på EP-3-spionflyet. Det ingen sier høyt i Washington, er at det virker som om flymannskapet er blitt gisler i en ordkrig som synes å ha gått i stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter å ha gått hardt ut og forlangt at fly og mannskap øyeblikkelig skulle utleveres dagen etter at det amerikanske spionflyet måtte nødlande på den kinesiske øya Hainan, har Bush-regjeringen vært langt mer forsiktig i sine utspill. Analytikere mener regjeringen frykter en gisselsituasjon.

Feiging

I helga skrev president Bush et brev til den kinesiske enka etter flypiloten, som styrtet i sitt F-8 etter kollisjonen med det amerikanske spionflyet. Enka hadde selv skrevet til Bush og kalt ham en feiging som ikke kunne be om unnskyldning.

Det hvite hus kaller svaret humanitære hensyn, og Bush beklager at piloten mistet livet. Utenriksminister Colin Powell har gang på gang beklaget hendelsen, men Kina står beinhardt på en offentlig unnskyldning. Nå har USA gitt klart svar om at de ikke vil be om unnskyldning, og amerikansk presse spør hver dag om mannskapet er blitt gisler i en diplomatisk ørkenvandring.

Gisselskrekk

Krisen har tydeliggjort hvor komplisert forholdet mellom de to landene er. I tillegg er avtroppende president Jiang Zemin avhengig av et godt forhold til de militære som er minst kompromissvillige etter flyepisoden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer