Bush frykter retten

Når regjeringer reagerer overilt mot terrorister, setter de det demokratiske system i like stor fare som terroristene selv gjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA DET BLE KJENT at José Padilla, eller Abdullah al-Muhajir, var blitt arrestert for å ha planlagt å sprenge en såkalt «skitten atombombe» i Washington, trakk mange et lettelsens sukk. Kanskje var det en følelse av takknemlighet over at Bush endelig hadde fanget noen, og beskyttet amerikanerne. Amerikansk etterretning fungerte åpenbart med full kraft, og hadde avverget et dødelig angrep fra en al-Qaida-agent.

Det er en hovedoppgave for enhver regjering å ivareta nasjonens sikkerhet. Det er en hovedoppgave å sørge for at borgernes liv og sivile rettigheter ikke settes i fare ved at terrorister får fritt spillerom. Slik sett er det en bra ting når de som planlegger anslag mot borgere og regjering, blir avslørt før de får gjennomført sin plan.

ARRESTASJONEN AV Padilla har imidlertid igjen satt søkelyset på hvor lite det skal til før man blir arrestert mistenkt for terrorisme, og det rettslige skyggeland arrestantene havner i. USA har vært den fremste talsmann for demokrati og demokratiske rettigheter både i eget og andre land. Amerikanske presidenter har gjennom flere tiår lagt press på autoritære regimer for å få gjennomført demokratiske reformer. Derfor er det grunn til bekymring når den amerikanske regjeringen nå med et pennestrøk, eller tvilsomme omskrivninger, fjerner århundre gamle rettigheter i jakten på terrorister. I dag sitter mer enn 2400 personer fengslet eller internert på marinebasen Guantanamo på Cuba, eller under streng bevoktning på militærbaser i USA. Ingen av dem er stilt for retten, de får ikke juridisk hjelp, og vet ikke noe om hvor lenge de vil bli holdt i forvaring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer