Bush går med på gransking

George Bush vil likevel oppnevne en kommisjon granske materialet som dannet grunnlaget for Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Washington (NTB): Både det republikanske og det demokratiske parti vil være representert i kommisjonen, men Bush vil ikke ha resultatet på bordet før neste år. Han vil for enhver pris unngå at granskningen blir et opphetet tema foran presidentvalget.

Men demokratene tviholder på at en uavhengig granskning må komme med resultater i god tid før valget. Derfor kan det bli vanskelig for Bush å legge lokk på granskningen, hvis kommisjonen kommer til at Det hvite hus førte det amerikanske folk bak lyset.

- Det er USAs troverdighet som nå står på spill, mener demokratenes talsmann i Senatets utenrikskomité, Joseph Biden, og legger til: - Nå dreier det seg ikke lenger om partipolitikk, skriver den britiske avisen The Guardian.

Bush vil granske

Fra flere hold blir det pekt på at kommisjonen ikke klarer å ha sine konklusjoner klare før valget. Men republikanere, som formannen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Porter J. Goss, mener partipolitikk vil gjøre det umulig for kommisjonen å komme i gang med arbeidet før valget.

- Det er ikke mulig å komme i gang i år. Medlemmene kan vanskelig møtes og det vil ta tid å utarbeide kjøreregler for kommisjonens arbeid, mener Goss. Ingen av republikanerne i kommisjonen har noen hast med å komme i gang.

Det er utspillene til den tidligere våpeninspektør og leder av USAs inspektørgruppe i Irak, David Kay, som har fått Bush til å ombestemme seg. Bush og hans nære rådgivere har tidligere motsatt seg en slik granskning.

Den britiske statsminister Tony Blair er fortsatt motstander av en uavhengig granskning, men han blir stadig mer isolert. Nå vil lederen for det konservative parti i Parlamentet, Michael Howard, presse Blair til å sette i gang en uavhengig granskning.

Skudd for baugen

Kay kjørte i forrige uke på at alle tok feil forut for Irak-krigen, fordi det nå viser seg at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen. Eksistensen av slike ulovlige våpen var hovedargumentet for å gå til krig mot Irak.

Bush hevdet videre at krigen mot Irak var ledd i den overordnede krigen mot terrorisme. Det argumentet er torpedert av Hærens krigsskole i USA. Og Human Rights Watch avviser at Irak-krigen var en humanitær operasjon.

Etter de mange skudd for baugen den senere tid, blir president Bush tvunget til å legge om strategien. Det er snart bare visepresident Dick Cheney som fortsatt holder fast på at de ulovlige våpnene vil bli funnet.

Den nasjonale sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleezza Rice innrømmer nå åpent at utviklingen ikke har gått USAs vei. En uavhengig granskning kan vise seg å være eneste utvei, selv om den politiske prisen kan bli høy.

- Nå må vi bare innse at det er en viss motsetning mellom det vi mente å vite da vi startet krigen, og det vi har funnet ut i ettertid, er Rices korte kommentar.

Alvorlig bombe

Men den alvorligste bomben ble trolig detonert av tidligere finansminister Paul O'Neill, som fikk sparken i fjor vår. O'Neill understreker i en fersk bok at Bush hadde bestemt seg for å fjerne Saddam lenge før terroren 11. september 2001.

Og flere fremtredende republikanske senatorer og kongressrepresentanter mener nå at en uavhengig granskning av etterretningen er på sin plass. Noen går så langt som å hevde at CIA-sjefen selv, George Tenet, står for fall. Han må være forberedt på harde anklager for at etterretningen slo feil.

Kay er for mange den store helten, men ikke for alle i CIA. Flere med lang fartstid i etterretningsorganisasjonen mener Kay har bøyd av for politisk press.

- Vi har en følelse av at Kay valgte å rette skytset ensidig mot CIA og lot Det hvite hus gå fri. Det ble en altfor ensidig fremstilling, sier Melvin A. Goodman, som har arbeidet 20 år i CIA.

Også senator Carl Levin, demokrat fra Michigan og partiets talsmann i Senatets forsvarskomité, mener Kay forsøker å skjerme Bush og Det hvite hus.

- Kay gjør hva han kan for å plassere ansvaret på CIA og beskytte Bush-administrasjonen. Kay fremstår som tilhenger av president Bush, sier Levin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer