Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush gir Blair trøbbel

President Bush innrømmer at løy om Iraks atomvåpen. Det skaper trøbbel for Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus innrømte for første gang i går at president George Bush aldri skulle sagt at Irak hadde forsøkt å kjøpe uran fra Afrika for å lage atomvåpen. Uttalelsen var med i presidentens tale om rikets tilstand i januar, og var en del av retorikken i forkant av krigen landet ville starte mot Irak.

Det har lenge vært kjent at påstandene om at Irak kjøpte uran fra Niger var falske. De var basert på falske dokumenter produsert av en tidligere utenriksminister som ikke hadde vært i regjering på ti år. Det Internasjonale atomenergibyrået slo dette fast tidlig.

Skaper trøbbel for Blair

I USA krever nå demokratene, som er i opposisjon mot presidenten, etterforskning av påstandene, skriver Washington Post i dag. Bush sa i sin tale at opplysningene stammet fra den britiske regjeringen.

- Den britiske regjeringen har fått vite at Saddam Hussein nylig har prøvd å skaffe seg en betydelig mengde uran fra Afrika, sa Bush i januar.

Det skaper trøbbel for hans britiske kollega. For mens Bush er på full retrett, tviholder Blair på sine uttalelser. Senest i en flere timer lang høring i går. Han gjentok da påstanden om at Irak hadde forsøkt å skaffe seg uran. Han sa også at dette var basert på flere kilder enn den som nå er bevist å være falsk.

En meget spesiell situasjon har dermed oppstått. Bush innrømmer at det ikke var riktig at Irak hadde forsøkt å kjøpe uran, mens Blair sier det er sant.

For fjorten dager siden fikk den første britiske undersøkelseskommisjonen vite av høytstående britiske tjenestemenn at etterretningsinformasjon om det angivelige kjøpet av uran fra Afrika var levert videre til det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA). Det benekter imidlertid byrået selv, skriver The Independent i dag. De har ikke fått noen tilleggsinformasjon fra britene, det eneste de har fått var fra USA.

<B>IKKE SANT: Opplysningene om at Irak hadde forsøkt å kjøpe uran i Afrika stemmer ikke, innrømmer Det hvite hus. President George W. Bush brukte opplysingene som argunment for å gå til krig mot Irak.
STÅR PÅ SITT: Statsminister Tony Blair nekter å innrømme feilinformering.