Bush gir fire milliarder i mathjelp

Men er likevel tidenes minst populære president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush vil gi 770 millioner dollar - omtrent fire milliarder norske kroner - i mathjelp for å bidra til å løse den internasjonale matkrisen.

Bush la forslaget fram for Kongressen i natt og håper de vil vedta det.

- Vi sender en klar beskjed til verden om at Amerika vil lede an i kampen mot sult i mange år framover, sier Bush ifølge BBC.

Økt levestandard, økt etterspørsel etter biodrivstoff, for lave investeringer i landbruk, handelshindringer mellom u-land og i-land og høye oljepriser er noen av årsakene til økte matpriser verden over. Verdens matvareprogram (WFP) har bedt alle land om å bidra med ekstraordinære bevilgninger.

- De økte matvareprisene har utviklet seg til den verste globale krisen noensinne. Krisen rammer de mest sårbare i verden, skrev FN i sin appell til FN-landene.

Får ikke pengene som er lovet

FN og WFP takker nå USA for bidraget og ber kongressen avgjøre dette raskt.

- Rask handling fra USA vil hjelpe til å avverge menneskelig krise i stor skala på grunn av de høye matvareprisene. For alle de som lever på mindre enn en dollar om dagen, vil effekten av de stigende matvareprisene være katastrofale, sier Josette Sheran, leder for WFP.

KARRIG JORD: Kenyanske bønder har blitt spesielt hard rammet av matvarekrisen fordi matproduksjonen har stupt på grunn av de urolige forholdene etter valget i desember. I tillegg har de svært høye priser på gjødsel og drivstoff. Foto: Scanpix
KARRIG JORD: Kenyanske bønder har blitt spesielt hard rammet av matvarekrisen fordi matproduksjonen har stupt på grunn av de urolige forholdene etter valget i desember. I tillegg har de svært høye priser på gjødsel og drivstoff. Foto: Scanpix Vis mer

Et av problemene til WFP er at en rekke land tidligere har lovet dem penger, men at disse bevilgningene ikke har kommet. Bush sier det mest akutte nå er å gi WFP disse milliardene de mangler.

- I noen av de fattigste landene betyr stigende priser forskjellen mellom et daglig måltid og å gå uten mat, sier Bush.

620 millioner dollar vil gå til akutt hjelp, mens 150 millioner vil gå til langsiktige prosjekter som skal hjelpe bøndene i u-land.

Vil stimulere landbruket

De høye prisene har skapt uro og opptøyer i en rekke land, blant dem Haiti, Kamerun og Indonesia, der desperate mennesker ikke får maten de trenger.

FN frykter prisene ikke vil synke, til tross for at det er satt inn en rekke tiltak for å øke matproduksjonen. Mye av pengene fra WFP vil også gå til landbruket, for å stimulere til økt produksjon.

Tidligere denne uka etablerte FNs generalsekretær Ban Ki-Moon en spesialgruppe som skal takle matvarekrisen. Én del av tiltakene vil gå til å umiddelbart øke matproduksjonen, mens et mer langsiktig prosjekt skal sørge for frøleveranser til landbruket.

Tidenes minst likte

Samtidig viser en ny måling at president George W. Bush er tidenes mest upopulære i USA. Hele 71 prosent av de spurte sier at de er misfornøyde med måten Bush styrer landet på, viser målingen som er utført av Opinion Research Corp for CNN.

- Ingen president har vært mer upopulær. Dette er faktisk første gang at over 70 prosent har gitt uttrykk for misnøye, konstaterer Keating Holland i CNN.

Gallup har loddet stemningen i den amerikanske opinionen helt siden 1930-tallet, og undersøker jevnlig hvor stor støtte presidenten har i folket.

Den forrige bunnrekorden ble satt i 1952 da 67 prosent av de spurte var misfornøyde med president Harry Truman, mens 66 prosent var misfornøyde med Richard Nixon 22 år senere.

Støtten til Bush-administrasjonens krigføring i Irak er også lavere enn noensinne. 68 prosent sier at de er imot krigen.

FÅR HJELP: Kvinner i Kabul i Afghanistan mottar nødhjelp fra World Food Programme. WFP ber verden om å bidra med mer penger så de kan nå ut med hjelp til flest mulig.
GIR PENGER: USAs president George W. Bush gir fire milliarder kroner for å bekjempe matvarekrisen.