Bush gir FN én dags frist

President George W. Bush og statsminister Tony Blair gir FNs sikkerhetsråd frist til mandag med å vedta en ny resolusjon som åpner for angrep på Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag blir «et sannhetens øyeblikk for verden» om avvæpning av Irak, sa Bush etter et toppmøte med Storbritannias statsminister Tony Blair og hans spanske kollega Jose Maria Aznar.

FNs sikkerhetsråd må vedta et klart ultimatum til Saddam Hussein. Hvis ikke, blir diskusjonene bare uendelige utsettelser, framholdt Blair på pressekonferansen de tre holdt etter sitt kort møte på Azorene.

De tre lederne framholdt at diplomatiet har en siste sjanse. Men både britiske og amerikanske medier regner det i kveld som sikkert at den beinhardt knappe tidsfristen i virkeligheten betyr at en ny krig i Midtøsten kan komme i løpet av de aller nærmeste dagene.

Hvis ikke Frankrike og Russland bøyer av for presset fra USA og Storbritannia, kan Bush erklære krig i en tale til det amerikanske folket allerede mandag kveld, sier hans medarbeidere.

Dermed er det lagt et kraftig press på de to landene som har lovet veto mot en ny resolusjon som kan gi krig en folkerettslig forankring i Sikkerhetsrådet.

Mange observatører har spådd at Russland viker av i siste øyeblikk. Inntil nylig trodde også kjennere av fransk utenrikspolitikk at president Jacques Chirac vil gjøre det samme for å hindre at Frankrike mister innflytelse.

Men den kraftige fredsopinionen i Frankrike og andre europeiske land og sterke internasjonale motstand mot krigsplanene, gjør at få våger tro fullt på en fransk retrett.

Saddam truer

President Saddam Hussein lover at de irakiske styrkene vil møte et amerikansk angrep med kraftig motstand.

I en tale til sine fremste medarbeidere søndag kveld sa Saddam at hans styrker vil "påføre aggressorene store tap".

–Aggressorene vil kollapse når de rammes av den store konfrontasjonen til de modige irakerne, sa Saddam.

NRKs to medarbeidere i Bagdad forlater Irak mandag morgen, mens NTB, Dagbladet og TV 2 avventer situasjonen. Kun en håndfull nordmenn befinner seg i landet i øyeblikket.

TREKLØVER: President George Bush, statsminister Tony Blair og Spanias statsminister Jose Maria Aznar under toppmøtet på den amerikanske flybasen på Azorene søndag.