Bush gir kriselån

For første gang får et land kriselån fra USA. Redningspakka til Uruguay viser at alvoret i den økonomiske krisa i Latin-Amerika har gått opp for president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er finansminister Paul O'Neill på rundreise i Brasil, Uruguay og Argentina for å be om unnskyldning for flåsete utsagn og for å gi krisestøtte.

USA har under president Bush nektet å gi økonomisk hjelp til kriserammede land. Men mandag ga finansminister O'Neill ordre om å overføre 1,5 milliarder dollar elektronisk fra Federal Reserve i Washington til nasjonalbanken i Montevideo.

Uruguay er et viktig finansmidtpunkt i Sør-Amerika, og økonomien er svimeslått av krisa i nabolandet Argentina, som er konkurs. Det andre store nabolandet, Brasil, skjelver også. Dersom Brasil skulle vakle, frykter man et tilbakeslag for hele verdensøkonomien omtrent som etter Asia-krisa i 1997. Finansmarkedene i USA og Europa er fra før av svært nervøse.

Uruguays regjering ble dermed satt i stand til å åpne bankene igjen, som hadde vært stengt i seks dager av frykt for å bli tømt av sparerne.

De om lag 11 480 250 000 kronene fra USA hindrer forhåpentligvis bankvesenet fra å falle sammen. Lånet skal betales tilbake med rente til USA, straks Pengefondet, Verdensbanken og Den Inter-Amerikanske Utviklingsbanken har klar en varig lånepakke for Uruguay.

- Vi vil uttrykke vår takk og anerkjennelse, sa utenriksminister Didier Opertti før O'Neill i går kom til hovedstaden Montevideo fra Brasil.

Men så mye penger var vennskapet gjenopprettet i Uruguay, men det var ikke så lett i Brasil. I den siste av en hel serie sleivete uttalelser, sa O'Neill i fjernsyn i forrige uke at søramerikanske land må gjennomføre en riktig politikk «så at hjelpen ikke bare går ut av landet til sveitsiske bankkonti».

Den tvers igjennom hederlige president Fernando Henrique Cardoso, ble rasende. USAs ambassadør ble innkalt og bedt om å forklare, og besøket fra O'Neill sto i fare.

På en temmelig opphetet pressekonferanse mandag måtte O'Neill gjøre kuvending og rose Cardosos økonomiske politikk.

President Bush «støtter veldig» Brasils anstrengelser for å få et lån, anslått til mer enn 10 milliarder dollar. Brasil er en økonomisk kjempe i Latin-Amerika og viktig for USAs økonomi. USA har fem ganger så store investeringer i Brasil som i Japan.