Bush gir mer penger til terrorkrigen

USA vil bruke så mange penger som nødvendig for å vinne krigen mot terror, sier president George W. Bush. Samtidig åpner han for en større FN-rolle i gjenoppbyggingen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak er det sentrale frontavsnittet i krigen mot internasjonal terrorisme, mener Bush. USA vil gjøre det som kan og må gjøres for å gjenoppbygge det krigsherjede landet, het det i presidentens fjernsynstale til det amerikanske folk natt til mandag norsk tid.

- Jeg vet at ikke alle våre venner var enig i vår beslutning om å fjerne Saddam Hussein fra makten. Men vi kan ikke la gammel uenighet stå i veien for dagens plikter, sa Bush, i en klar oppfordring til krigsmotstanderne blant USAs allierte om å delta i gjenreisingen.

Milliarder

Den amerikanske presidenten ber Kongressen om 87 milliarder dollar (645 milliarder kroner) til gjenoppbyggingsarbeidet i Irak. Samtidig fastslo han at det amerikanske styrkenivået i Irak er «i samsvar med oppdraget disse soldatene skal utføre».

Irak-oppdraget har vist seg mer kostbart, enten man måler i menneskeliv eller i penger, enn Bush-regjeringen hadde forutsett. Den forsøker derfor å få vedtatt en ny FN-resolusjon som åpner for bredere internasjonal deltakelse i okkupasjonen og gjenreisingen av Irak.

- FN har nå mulighet til og ansvar for å spille en større rolle i arbeidet for å gjøre Irak til et fritt og demokratisk land, het det videre i talen.

- Frihetens fiender forsøker desperat å holde stand der, og de må nedkjempes, noe som vil ta tid og kreve oppofrelse, sa Bush.

Drept

Han gjorde det klart at de stadige angrepene mot amerikanske soldater i Irak ikke vil føre til noen amerikansk tilbaketrekking fra landet. Nærmere 70 amerikanske soldater er drept i aksjoner som USA mener tilhengere av eks-president Saddam Hussein står bak.

Deler av beløpet regjeringen nå ber om, vil bli brukt til militær og sivil virksomhet i Afghanistan, sa Bush videre. Han tilføyde at utenriksminister Colin Powell senere denne måneden skal drøfte gjenoppbyggingen av Afghanistan med USAs allierte.

- Europa, Japan og landene i Midtøsten vil alle nyte godt av frihetens seier i disse to landene. Derfor bør de bidra til den gode utviklingen i Afghanistan og Irak, framholdt den amerikanske presidenten i sin fjernsynstale.

Demokrater

Talsmenn for opposisjonspartiet demokratene anklager Bush for manglende oppriktighet i Irak-spørsmålet. Flere av disse talsmennene uttrykte likevel en noe motvillig støtte til hovedpunktene i presidentens tale.

Før talen hadde framtredende demokrater krevd at Bush måtte gjøre det helt klart hvor lenge amerikanske soldater skal bli stående i Irak. De forlangte også en klar oversikt over hva okkupasjonen vil koste USAs skattebetalere.

Talsmenn for regjeringen har bare sagt at presidenten og hans rådgivere «innser at USA har en langsiktig forpliktelse overfor Irak». De har også medgitt at det militære nærværet der vil koste mange penger og trolig også en god del amerikanske soldaters liv.

(NTB-Reuters-AFP)