Bush gir milliarder til NASA

Romfartseksperter har vært bekymret for sikkerheten rundt romfergene i flere år. Bush gir NASA 500 millioner dollar mer å rutte med i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ikke navngitt kilde i den amerikanske administrasjonen sier til Washington Post at Bush vil gi nesten en halv milliard dollar mer enn budsjettert til NASAs romprogram i år. Samtidig skal en kommisjon etterforske påstandene om den manglende finansieringen av NASA har gått på sikkerheten løs.

Allerede i 2000 advarte eksperter om at budsjettkuttene til romprogrammet tvang NASA til å nedprioritere sikkerheten.

- Det er ikke klart hvilken virkning, hvis noen, finansieringen har hatt. Ulykken behøver ikke å ha hatt noen sammenheng med bekymringene vi har for finansieringen av NASA, sier kilden til avisa. Kilden understreker at den kommende etterforskningen vil gi svar på om NASA har måttet risikere sikkerheten i rommet.

Mindre og mindre

NASAs budsjetter har sakte men sikkert blitt redusert de ti siste årene, med et hederlig unntak for inneværende år. Bush skal i følge avisa allerede ha godkjent en ekstrabevilgning på 470 millioner dollar for budsjettåret 2004. Bevilgningen kommer som et direkte resultat av at at romferga «Columbia» eksploderte over Texas lørdag, omlag 16 minutter før den skulle ha landet på Lyndon B. Johnson Space Center i Florida.

Bevilgningen skal ikke være ment som en erstatning for den tapte romferga, men avisas kilde ville ikke bekrefte om pengene skulle gå inn i romprogrammets budsjett, eller om de skulle øremerkes sikkerhetsoppgraderinger på den aldrende romfergeflåten. Romprogrammet har et budsjett på over 3 milliarder dollar, mens NASAs totale budsjett i 2003 er på 15 milliarder dollar.

Senator Bill Nelson fra Florida kritiserer administrasjonen for sendrektighet i sikkerhetsoppgraderingene på romfergene, men tror ikke det var grunnen til ulykken lørdag. Senatoren har selv vært om bord i en av romfergene.

- Ironisk nok blir det nok fortgang i disse sikkerhetsoppgraderingene som en følge av denne tragedien, sier Nelson til CNN.

SPYTTER UT: President George W. Bush øker NASAs budsjett med 470 milliarder dollar.