Bush gir Saddam to måneder

NEW YORK (Dagbladet): USA og Storbritannia jobber på spreng med et utkast til resolusjon om Irak i FNs Sikkerhetsråd. De vil gi Saddam Hussein to måneder til å demonstrere samarbeidsvilje med våpeninspektørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin avviste i går behovet for en ny FN-resolusjon.

Det var ventet at den politiske, meget kontroversielle resolusjonen skulle vært klar allerede tidlig denne uka, men uenighet mellom de faste medlemslandene - med vetorett - og ulike syn innad i Bush-administrasjonen har forlenget prosessen. Det er The New York Times som siterer FN-diplomater på at utkastet inneholder en tomåneders frist.

Det som skaper splittelse er spørsmålet om bruk av makt. En resolusjon som sterkt oppfordrer Irak til å innfri FNs krav, kan konkludere med trusselen om bruk av makt dersom ikke Hussein innfrir.

Skeptisk

Dette er problematisk på forskjellige nivåer for de faste medlemmene Frankrike, Russland og Kina.

I går reiste statssekretær Marc Grossman fra det amerikanske utenriksdepartementet til Paris. Deretter drar han til Moskva og vender tilbake til USA søndag. Grossman skal presentere ordlyden i forslaget som Putin i går var mer enn skeptisk til.

Frankrike er landet som tydeligst har signalisert motstand. President Jacques Chirac sa tirsdag denne uka at det ikke blir aktuelt å støtte bruk av makt, men sa samtidig at dette kan bli aktuelt i en seinere resolusjon. Den kinesiske statsministeren Zhu Rongji vil være med på å legge et sterkt press på Irak, men er avventende om bruk av makt.

Forlate Irak

Amerikanske representanter vil sannsynligvis møte representanter fra Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike mandag.

USA og enkelte araberland prøver i stillhet å få Saddam til å innse at det beste ville være om han forlater Irak, og på den måten forhindrer krig, skriver USA Today.

Qatars utenriksminister Hamad al-Thani tok under et besøk i Bagdad opp saken direkte med Saddam Hussein. Hussein skal ha blitt rasende og kastet ministeren på dør.

FRIST: President George W. Bush her fra en tale til de republikanske senatorene i Washington i går.