Bush gir Sharon frie tøyler

- Presidenten forstår og respekterer Israels rett til å forsvare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik ordla talsmannen for Det hvite hus, Ari Fleischer seg, da han gjorde det klart at USA ikke ville gripe inn overfor Israel etter de siste militære aksjonene mot palestinerne og Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah.

Ifølge Fleischer ble USA ikke bedt om å gi grønt lys for operasjonene som startet fredag.

- Israel er et demokratisk land, med en demokratisk valgt regjering, en selvstendig nasjon, og Israel tar de beslutninger Israel tar, sa Fleischer.

Talsmannen sa også at president George Bush har forståelse for de avgjørelser Israel har tatt for å møte de gjentatte selvmordsbombeaksjonene.

- Det er en anerkjennelse av at når enhver nasjon som blir konfrontert med den type vold og terrorisme som rammer uskyldige, slik Israel er blitt, så forstår presidenten at den nasjonen har rett til selvforsvar, sa Fleischer.

Avviste

President Bush avviste i helga også kritikken fra flere senatorer om at han ikke har vært aktiv nok i arbeidet for å få stanset voldshandlingene.

- De som sier det har ikke vært sammen med meg når jeg hele morgenen konfererte med verdens ledere på telefonen, sa Bush.

I løpet av helga oppsto det også forvirring om hvordan USA egentlig stiller seg til FN-resolusjonen som krever øyeblikkelig tilbaketrekking av israelske styrker fra de palestinskstyrte byene, og «en meningsfull våpenhvile». USA stemte for resolusjonen i Sikkerhetsrådet, men en talsmann for Det hvite hus støttet den israelske tolkningen om at tilbaketrekking først skal følge etter at en våpenhvile er trådt i kraft.

Ingen forutsetning

FNs generalsekretær Kofi Annan rykket imidlertid ut og understreket at ingen av punktene i resolusjonen var å anse som forutsetning for at de øvrige punktene skal settes ut i livet.

Talsmann for USAs utenriksdepartement, Philip Reeker, sa seg enig med Annan i hans tolkning av resolusjonen.

- Vi ønsker å se en øyeblikkelig våpenhvile og tilbaketrekning av israelske styrker, sa han.

President Bush har de siste dagene ikke vært i direkte kontakt med verken Ariel Sharon eller Yassir Arafat. Han har imidlertid flere ganger oppfordret Sharon til å holde åpen «en vei mot fred».

Bush har ikke kommentert FN-resolusjonen som ble vedtatt lørdag.

MUNKER FOR FRED: I styrtregn marsjerte i går et stille tog av prester og fransiskanermunker fra Gamlebyen i Jerusalem til statsminister Ariel Sharons statsministerbolig i Jerusalem.
FORSTÅR: George Bush.
BLIR FORSTÅTT: Ariel Sharon.