Bush gir skattelette til de rikeste

Over 92 millioner amerikanske skattebetalere vil få krympet skatten med gjennomsnittlig 1.083 dollar i året, hvis president George W. Bush får sin vilje gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg foreslår en plan for å skape økonomisk vekst i USA. Skatteletten vil gi amerikanere med middels inntekter en følelse av å ha mer igjen av lønna. I tillegg vil vi skape 2,1 millioner nye arbeidsplasser i USA de neste tre år, sa Bush i en tale i den økonomiske klubben i Chicago.

Den samlede økonomipakken som Bush la fram i dag er på 674 milliarder dollar over de neste ti år. Nesten halvparten av denne pakken går til skattelettelser «for de aller rikeste i landet», slik demokratene ynder å fremstille Bush-opplegget.

I tillegg til skattelettelser for lønnstakerne er et forslag om å fjerne skatten på aksjeutbytte selve grunnsteinen i den økonomiske pakken. -Dette er en helt feilslått politikk, fordi det igjen er de rikeste som nyter godt av disse lettelsene, sier demokraten John Edwards. Han er senator fra North Carolina og kandidat til å bli partiets presidentkandidat i 2004.

Sterk økonomi

Bush understreket at amerikansk økonomi er sterk, ja den sterkeste i verden, til tross for en viss nedgang de siste årene. Da er det bare rett og rimelig at folk flest får beholde mer av pengene sine, mener presidenten.

- Markedet viser tegn på å ta seg opp igjen, og jeg vil presse den nye Kongressen til å gjøre mitt forslag om skattelette permanent. Jeg vil forsikre amerikanerne om at skattelettelsene ikke vil bli fjernet igjen, sa Bush.

- Vi må få produktiviteten opp, for da vil også lønningene stige og velstanden øke for amerikanere flest. Regjeringens rolle er ikke å kontrollere USAs økonomi fra Washington, men å arbeide aktivt for å fjerne unødvendige hindringer, sa Bush til applaus fra forsamlingen.

Det er viktig å stimulere til økt investering, noe som ikke minst småbedriftene vil tjene på. -Vi er i ferd med å bli en nasjon av eiere, og i dag har en tredel av amerikanerne aksjer, understreket Bush, og la til at mange pensjonister har sine sparepenger i aksjer.

- Dette er en helt skjev fremstilling, sier senator Edwards, og legger til at pensjonister som har spart i fond, allerede nyter godt av skattefritak. -Det er igjen den aller rikeste del av befolkningen som får nyte godt av presidentens skattepakke, mener Edwards.

Aksjebørsen

Aksjebørsen i New York reagerte forsiktig på Bushs forslag om å fjerne skatt på utbytte. Det var ikke den samme oppgangen å spore som mandag, da innholdet i Bush-pakken først ble kjent.

Bush var påpasselig med hele tiden å understreke at han vil få Kongressen med på å gjennomføre den økonomiske pakken straks. Det som er godt for økonomien om tre år, vil også være godt for oss i dag, var oppskriften til Bush.

Han hadde lite å gi til bedriftene, men de vil få gunstigere avskrivningsregler, noe småbedriftene vil bli glade for. Småbedriftene kan i dag avskrive maksimalt 25.000 dollar i året, men dette beløpet vil Bush ha tredoblet, til 75.000 dollar.

Det er også demokratene enige i, men ellers er det mye hoderysting fra demokratisk side. Der i gården er det hensynet til arbeidsplassene som står i høysetet - ikke aksjemarkedet.

Demokratisk offensiv

Demokratene tok et viktig politisk stikk ved å presentere sin egen plan allerede mandag, dagen før Bush kom på banen. For demokratene er det viktig at alle får en følelse av skattelette, ikke bare landets rike.

- Vi vil gi alle skattebetalerne en skattelette på 300 dollar, skape flere arbeidsplasser og få sving på økonomien, sier kongressrepresentant John Spratt fra South Carolina. For demokratene er det viktig å få fram at skatteletten skal være rettferdig.

I skattepakken til Bush vil inntekter på under 38.000 dollar i året bare få opptil 47 dollar i skattelette, mens de med over 316.000 dollar i året, vil tjene 13.200 på skatteletten til Bush.

Det hvite hus liker ikke at demokratene kjører så hardt på at det bare er rikingene som tjener på skattepakken til Bush. Men utregninger som The New York Times legger fram, viser med all tydelighet at demokratene har rett.

(NTB-Ole L. Nymoen)