Bush «gjør opp»

USAs storindustri betalte inngangsbilletten til Det hvite hus for George W. Bush. Nå gjør den amerikanske presidenten opp for seg med milliarddyre begunstigelser av næringslivet, skriver London-avisen The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det republikanske partis valgkamp i fjor var den dyreste i amerikansk historie, og kunne ikke vært gjennomført uten bidrag fra mektige krefter i det private næringsliv. Bush takker for hjelpen, blant annet ved å avblåse krigen mot tobakksindustrien, skriver avisen.

På republikansk hold avvises disse påstandene som nok et ledd i hetskampanjen mot den ferske presidenten. Ikke nok med at han beskyldes for å være dum, ufølsom og hensynsløs, nå antydes det også at han nærmest er korrupt - og det er blank løgn, sier republikanerne indignert.

LønnsomtDa Bush gikk til næringslivet og ba om pengestøtte, la han ikke skjul på at slik støtte ville være en lønnsom investering. -Amerikanske forretningsselskaper ble innbudt til å ta en moderat risk. Belønningen er henlagte rettssaker, lemping på restriksjoner og nei til minst en bindende internasjonal traktat, framholder The Guardian.Demokratene sier seg naturligvis sjokkert over den innflytelse private selskaper nå får, men har sine egne svin på skogen. Likevel må man huske at mens Bill Clinton holdt til i Det hvite hus, var næringslivet bare én stemme i koret presidenten lyttet til. Bush ser ut til å lytte bare til næringslivet, skriver avisen.Noe av det første Bush gjorde etter maktovertakelsen, var å legge bort forgjengerens forslag til nye regler for sikkerhet på arbeidsplassen. Dermed slo han to fluer i ett smekk: Han sparte arbeidsgiverne for store utgifter, og han straffet AFL-CIO, den amerikanske landsorganisasjonen, som tradisjonen tro hadde støttet demokratene foran presidentvalget.

Kyoto

Internasjonalt har det vakt mer oppsikt at Bush avskrev Kyoto-protokollen mot global oppvarming som «død og begravet». Han mente avtalen forpliktet USA til å betale for miljøskader forårsaket av andre land, deriblant de fattige landene i den tredje verden, en argumentasjon som ble møtt med mange hevede øyenbryn utenlands.Men utenlandsk kritikk bryr den amerikanske presidenten seg heller lite om. Han legger ikke skjul på at amerikanernes egeninteresser kommer først, på miljøområdet og alle andre områder, og sier dette er helt i samsvar med det han lovet under valgkampen. Næringslivet kan imidlertid ikke være udelt fornøyd med den nye presidenten sin: I krangelen med Kina om et amerikansk spionfly som ble tvunget til å nødlande, ga han en god dag i ønskene om utvidet adgang til det kinesiske markedet, Bush ville heller «vise styrke».(NTB)

OPPGJØRETS TIME: Det amerikanske næringslivet sørget for at Bush vant presidentembetet. Nå er tiden inne til å vise takknemlighet. Det gjør Bush i form av store - og dyre - begunstigelser.Foto: SCANPIX
OPPGJØRETS TIME: Det amerikanske næringslivet sørget for at Bush vant presidentembetet. Nå er tiden inne til å vise takknemlighet. Det gjør Bush i form av store - og dyre - begunstigelser.Foto: SCANPIX Vis mer
OPPGJØRETS TIME: Det amerikanske næringslivet sørget for at Bush vant presidentembetet. Nå er tiden inne til å vise takknemlighet. Det gjør Bush i form av store - og dyre - begunstigelser.Foto: SCANPIX