Bush gjorde «en Stoltenberg»

Dårlig research før årets viktigste tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I den amerikanske presidentens årlige tale om rikets tilstand er det, som i den norske statsministerens nyttårstale, tradisjon for å framheve «vanlige» borgere som har gjort noe ekstraordinært.

Pinlige småfeil

Da Stoltenberg i sin siste nyttårstale skulle framheve skoleeksempelet på vellykket gründervirksomhet skar det seg.

«I Kårhamn i Finnmark har to unge gründere, Bente Fiskerstrand og Lene Wiese startet Lean Fish, som leverer førsteklasses fersk fisk til det internasjonale gourmetmarkedet» sa statsministeren.

Så viste det seg at den førstnevnte kvinnen driver en helt annen type bedrift - i Kirkenes.

Nå ser det ut til at også George W. Bush har rådgivere i staben som har bedrevet noe slepphendt faktasjekk før skrivingen av den svært viktige talen om rikets tilstand.

Med henvisning til en spesielt invitert gjest i kongressalen, den profesjonelle basketballspilleren Dikembe Mutombo, sa presidenten:

«Mutumbo vokste opp i Afrika, midt i stor fattigdom og sykdom. Han kom til universitet i Georgetown på et stipend for å studere medisin, men lagleder John Thomspon fikk se Dikembe og hadde en annen idé. Dikembe ble en stjerne i NBA-ligaen, og amerikansk statsborger. Men han glemte aldri fødelandet, eller plikten til å dele sin velsignelse med andre. Han har bygget et helt nytt sykehus i sin hjemby. En venn har sagt følgende om denne godhjertede mannen: \'Mutumbo tror Gud har gitt ham denne muligheten til å gjøre store ting\'. Og vi er stolte av å kalle denne sønnen av Kongo vår medamerikaner».

ABC News\' egen reporter Karen Travers er imidlertid tidligere sportsredaktør i studentavisa på Georgetown University, og konstaterer at historien ikke er helt slik Bush forteller den.

Bush gjorde «en Stoltenberg»

For det første kom Mutombo til universitetet for å studere språk, ikke medisin. Samtidig er det neppe slik at møtet mellom Mutombo og basketballtreneren var så tilfeldig som legenden skal ha det til.

Mutombo spilte på Kongos juniorlandslag i 1986 og ble oppdaget av en amerikaner i utdanningssektoren, som sende et videopptak av den lovende spilleren til trener Thompson.

Afrikaneren kvalifiserte seg heller ikke til det prestisjetunge universitetslaget før i sitt andre år, fordi han ikke var flink nok i engelsk.

Resten av detaljene i Bush-versjonen har ikke ABC News gjennomgått, men bloggere og amerikanske medier vil utvilsomt finkjemme hvert eneste setningsledd i talen i timene og dagene framover.

Hedret «Subway Superman»

Også en ubestrid amerikansk heltehistorie fikk imidlertid oppmerksomhet i Kongressen i natt norsk tid.

Wesley Autrey ble verdenskjent da han for tre uker siden på spektakulært vis satte sitt eget liv i direkte fare for å redde en mann som fikk et illebefinnende og falt ned på t-banelinja i New York.

Autrey, en jordnær bygningsarbeider, skjønte at et tog som allerede var på vei ville ta livet av mannen om ingen gjorde noe, samtidig som det ikke var tid til å hente den hjelpeløse personen opp på perrongen.

Autrey kastet seg ned på toglinja, og la seg oppå mannen - mellom skinnene, før toget dundret over de to med noen centimeters klaring.

- Han insisterer på at han ikke er en helt. Han sier «vi har gutter og jenter i utlandet som dør for at vi skal ha vår frihet. Vi er nødt til å vise hverandre litt kjærlighet». Det er noe vakkert med et land som skaper en modig og ydmyk mann som Wesley Autrey, sa Bush i natt, til tverrpolitisk applaus