Bush godkjent til protester

Washington: Svarte medlemmer av Representantens hus protesterte høylytt og forlot salen da den amerikanske Kongressen i kveld godkjente George W. Bush som president. Al Gore måtte hysje ned protestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en av sine siste oppgaver som USAs visepresident, ledet Al Gore - som også er president i Senatet - seremonien med å telle og godkjenne stemmene som valgmannskollegiet avla 18. desember. Den endte med 271 valgmannsstemmer til Bush og 266 stemmer til Al Gore.

Den ironiske situasjon oppsto da Al Gore med Kongressens lover i hånd måtte avvise alle sine sterkeste støttespillere, som en etter en reiste seg og protesterte mot valgresultatet fra Florida.

- President, og jeg er stolt over å kunne kalle deg det, jeg protesterer mot valgresultatet i Florida fordi det er ulovlig, rakk den demokratiske representanten Alcee Hastings fra Florida å si fra talerstolen, før Al Gore avbrøt ham.

Ingen debatt

Ingen debatt er tillatt under opptellingen, og protester må være underskrevet av både et medlem av Representantenes hus og av en senator. Ingen senator hadde undertegnet, og dermed ble alle protester som forventet avvist. På forhånd var liberale senatorer som kunne vært fristet til å undertegne, anmodet av kolleger om å la være for ikke å ødelegge freden og samarbeidet framover.

Runden med protester forlenget seremonien med 18 minutter, og selv om protestene ikke ble tatt til følge så fikk representantene markert for en hel nasjon hva de syntes om valgresultatet. Medlemmene av den svarte samarbeidsgruppen i Kongressen forlot så salen.

Etterpå utdypet representantene det de ikke fikk sagt inne i salen. Alcee Hastings sa at han måtte protestere fordi valgresultatet i Florida var skjemmet både av valgfusk og tjenesteforsømmelse, og at ingen andre demokratier ville tolerert det som skjedde.

Som Nixon

Al Gore kunne ha bedt om stedfortreder da han ledet seremonien, men valgte å gjøre som Richard Nixon i 1961 da han som visepresident godkjente John F. Kennedy, som vant en meget knepen seier.

Gore ledet seremonien med både myndighet og humor, og han ble mottatt med varme fra begge sider av salen da han utførte sin meget spesielle oppgave. For Al Gore må stunden har vært preget av sterke følelser og stort vemod, selv om han skjulte det godt. Han forlater nå Capitol Hill etter å ha tilbrakt det meste av sitt voksne liv i politikken, først som medlem av Representantenes hus, så som senator og så som visepresident.

Etter det langvarige amerikanske valget snakkes det nå både om valgreformer og om ikke hele systemet med indirekte presidentvalg må avskaffes. Al Gore og hans visepresidentkandidat Joe Liberman, fikk over 500.000 flere stemmer enn George W. Bush og Dick Cheney i nasjonens som helhet. Mange mener at det i et demokrati bør være direkte valg til president, men det er få utsikter til at det kan bli endring. Det ville bety grunnlovsendringer, og et slikt vedtak krever to tredels flertall. De små statene vil gå imot en endring fordi de frykter å bli oversett fordi ingen presidentkandidat vil drive valgkamp der det er få stemmer å hente.

(NTB-Anne Ånstad)