Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush godkjente avlytting på amerikansk jord

- Dette er Big Brother som går amok, sier kritikerene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush kom ikke med noen unnskylding etter avsløringene om ulovlig avlytting. I stedet gjorde han lørdag det klart at han har til hensikt å fortsette overvåkningen av terrormistenkte på amerikansk jord.

- Dette er et topphemmelig program, som er avgjørende for vår nasjonale sikkerhet, sa Bush i sin ukentlige radiotale direkte fra Det hvite hus.

Overvåket e-post og telefon

Uttalelsen kommer etter at den amerikanske avisen The New York Times på fredag avslørte at presidenten hadde gitt etterretningsorganisasjonen The National Security Agency i oppgave å overvåke og oppspore telefonsamtaler og e-poster til terrormistenkte personer.

Etter amerikansk lov krever denne type overvåkning på amerikansk jord en rettslig tillatelse fra Foreign Intelligence Surveillance Court.

Big Brother

Kritikken mot overvåkningsprogrammet som ble satt i gang etter 11.september-angrepene, kommer både fra republikanernes rekker og selvsagt fra demokratene.

- Dette er Big Brother som går amok, sa demokratenes senator Edward Kennedy.

Mens senatoren fra Winsconsin, Russell Feingold, kom med denne påminnelsen.

RADIO FRA ROOSEVELTS ROM: Presidenten innrømmet i radiotalen i dag, at han ga ordre om å overvåkning på amerikansk jord etter 11.september-angrepene. Foto: Scanpix
RADIO FRA ROOSEVELTS ROM: Presidenten innrømmet i radiotalen i dag, at han ga ordre om å overvåkning på amerikansk jord etter 11.september-angrepene. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg sier det, han er president George Bush, ikke kong George Bush. Dette er ikke det systemet vi kjempet for, sa Feingold til nyhetsbyrået The Associated Press.

Våpen mot terror

President Bush på sin side holdt fast ved retorikken om terrorbekjempelse da han talte direkte på radioen.

- Dette er livsnødvendig i kampen mot terroristene. Det er viktig for å redde amerikanske liv.

- Det amerikanske folk forventer at jeg skal gjøre alt som står i min makt for å beskytte deres rettigheter, og det er nøyaktig hva jeg gjør, sa Bush ifølge New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!