Bush-Gore andre runde

I natt møtes de amerikanske presidentkandidatene Al Gore og George W. Bush til den andre av tre valgdebatter. Søkelyset er på visepresident Gore, som må vokte seg for å virke selvskrytende og stiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste amerikanske kommentatorer er enige om at Gore saklig sett vant den første debatten, som ble sett av over 40 millioner velgere sist uke. Den anerkjente New York Times-medarbeideren Thomas Friedman mener faktisk Texas-guvernøren ligger på en svak fjerdeplass i debattene hittil - etter demokratenes toppmann, men også bak Gores visepresidentkandidat Joe Lieberman og sin egen makker Dick Cheney.

Like fullt har Bush steget på meningsmålingene den siste uka. En viktig grunn er trolig at han vant forventningsspillet, som ingensteds spilles hardere og mer effektivt enn i amerikanske valgkamper.

  • Det dreier seg om å blåse opp motpartens styrke før en debatt, en meningsmåling eller et primærvalg, og så å innkassere gevinst for selv å ha gjort det bedre enn ventet. President Bill Clinton er en mester, og erklærte i 1992 sin tredjeplass i primærvalget i New Hampshire som seier, siden mange hadde trodd han var ferdig etter avsløringer av forholdet til Gennifer Flowers. Derfra gikk veien til Det hvite hus.

Staben til Bush brukte samme taktikk før debatten sist onsdag, og ser ut til å kunne lykkes.

  • Gore fikk kjeft for å ha virket overlegen. Han blir stadig tatt i å «skrive opp» sin egen biografi, og måtte denne uka innrømme at beskrivelsen av hvordan han straks rykket ut til en naturkatastrofe i Texas, ikke var riktig. Spydige kommentatorer spør om alt fra hvordan han rakk å ale opp 10.000 kyllinger i Tennessee mens han bodde på hotell og studerte, til hvorfor han skrøt på seg farligheter i Vietnam.
  • Etter at Bush-staben påpekte det, har mange også lagt merke til at visepresidenten ofte sukket og demonstrerte motpartens «håpløshet» med overtydelig kroppsspråk mens Bush snakket. - Jeg skal nok sukke litt mindre i denne debatten, sa Gore tirsdag.
  • Rivalene møtes i tobakksindustriens høyborg, Winston-Salem i North Carolina. Medarbeidere lover at Gores sminke skal begrenses, sist virket han heldekket i rouge. Bush sørger nok selv for en tettere barbering. Slikt spiller også en rolle i tv-valgkamper.
  • En kunnskapsrik, men etter manges inntrykk skamløst selvrettferdig demokrat får en ny sjanse til å begrave dødssprøyte-guvernøren med de grunne øynene. Klarer Bush å holde seg oppreist gjennom tre runder, kan han vinne 7. november.