Bush har en plan

President George W. Bush har en plan for Irak. Den ble lagt fram i går og har fått det optimistiske navnet «Vår nasjonale strategi for seier i Irak».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 35 sider lange dokumentet er et forsøk på å komme på offensiven, og imøtegå kritikken og utålmodigheten i den amerikanske befolkningen. Det gjelder også ledende demokrater i Kongressen som lenge har beskyldt Bush for ikke å ha en plan for hvordan, og når, de 160.000 amerikanske soldatene skal ut av Irak. Men Bush har fortsatt ingen plan for når soldatene skal trekkes ut.

-  Ingen krig har noen gang blitt vunnet etter en timeplan, sier Bush i dokumentet.

Ekstrabevilgning

For å nå målene i strategiplanen for seier, har den militære toppledelsen i Irak bedt om en ekstrabevilgning som tilsvarer 20 milliarder kroner for å utdanne og utstyre irakiske soldater, bygge nye politistasjoner og kle soldatene opp i nye uniformer.

Slik definerer Bush seieren:

På kort sikt: Et Irak som er i stadig framgang i å nedkjempe terrorister, bygger demokratiske institusjoner, legger grunnlaget for en sunn økonomi og utdanner og sørger for utstyr til sikkerhetsstyrkene.På mellomlang sikt: Et Irak som har tatt ledelsen i å nedkjempe terroristene, sørger selv for egen sikkerhet, og har en regjering som leder en voksende økonomi.På lang sikt: Et Irak som har nedkjempet terroristene, og nøytralisert opprørerne, og har utviklet en fredelig, forent, stabil og sikker nasjon som er en del av det internasjonale samfunnet og en partner i krigen mot terror.

6 punkter

Dokumentet lister opp seks punkter som er nødvendige for å øke sikkerheten i Irak:

1. Opprørerne kan bare vinne hvis USA overgir seg.

2. Det er tilstrekkelig politisk vilje i USA til å holde soldater i Irak for å bekjempe terroristene, mens irakiske soldater blir utdannet til «oppdraget er utført», og øke eller redusere antall soldater avhengig av hva situasjonen krever.

3. Framgang på det politiske området vil klarere identifisere de som er villige til å støtte en ny irakisk regjering mot terrorister og opprørere som «enten må bli drept eller fanget, arrestert og rettsforfulgt».

4. Utdanne og utstyre irakiske sikkerhetsstyrker og forme en hær og en politistyrke som kan opprettholde ro og orden i Irak.

5. Enhver innblanding fra utenforstående kan nøytraliseres eller demmes opp for.

6. Irak vil i siste instans måtte eliminere trusler mot deres egen sikkerhet.

Økt kontroll

Bush viser også til økt deltakelse fra Iraks egne soldater og kontroll over «opprørsbyer» som Fallujah og Najaf, økt antall soldater i sikkerhetsstyrken, og flere tips til etterretningstjenesten. Irakiske styrker har også kontroll over større landområder enn tidligere. Det er bygget demokratiske institusjoner, og oljeproduksjonen er nesten fordoblet siden 2003. Iraks BNP er økt fra nær 100 milliarder kroner i 2003 til 175 mrd. i 2004.

USA har i dag utgifter i Irak på nær 40 mrd. kroner per måned. Kongressen har i tillegg bevilget rundt 70 mrd. kroner til gjenoppbygging av sikkerhetsstyrkene.

OFFENSIV: USAs president George W. Bush kaller planen sin for Irak «Vår nasjonale strategi for seier i Irak».