Bush har hemmelige venner

- Enten handler FN raskt, ellers vil USA og våre allierte gjøre det, sier George W. Bush til Kongressen. USA hevder at flere land står krigsklare - selv uten et FN-vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush ber Kongressen om maksimal fleksibilitet til å velge aksjonsform overfor Irak. Kongressen fikk torsdag presidentens forslag til vedtak.

Samtidig fortsetter Bush-administrasjonen presset mot FNs sikkerhetsråd for å få vedtatt en så skarp resolusjon som overhodet mulig. Bush vil gå til væpnet aksjon mot Irak ved det aller minste forsøk fra Saddam Husseins side på å skape vansker for FNs våpeninspektører.

- Hvis FNs sikkerhetsråd ikke handler og det temmelig raskt, vil USA og dets allierte gjøre det, var budskapet fra president Bush torsdag til nølende medlemmer av Sikkerhetsrådet.

Men Russland er fortsatt av den oppfatning at det ikke er nødvendig med noen ny resolusjon etter at Saddam har krøpet til korset og sagt at inspektørene kan vende tilbake til Irak, uten at det blir stilt betingelser.

- Hvorfor skal vi stole på Saddam i dag, etter at han i 11 år har lurt verdenssamfunnet, løyet og kommet med alle knep for å forsinke inspektørenes arbeid, sa Bush.

Fredag skal han etter planen motta Russlands utenriksminister Igor Ivanov og forsvarsminister Sergej Ivanov i Det hvite hus.

Utenriksminister Colin Powell orienterte torsdag Bush om sine samtaler med medlemmene av et splittet Sikkerhetsråd i New York. Powell skal også orientere Kongressen om sitt syn på Irak-konflikten og en amerikansk militæraksjon. Forsvarsminister Donald Rumsfeld fortsatte torsdag med sine orienteringer. Denne gang var det Senatets forsvarskomité, etter at han onsdag var i Representantenes hus.

Den mest oppsiktsvekkende uttalelsen fra Rumsfeld onsdag var at mange land vil slutte seg til i det øyeblikk president Bush bestemmer seg for å gå til væpnet aksjon mot Irak.

- Mange land vil samarbeide med USA, selv uten en FN-resolusjon i ryggen, sa Rumsfeld, uten å navngi noen enkeltland. Han presiserte at samarbeidet vil omfatte soldater, baser og rett til overflyging, så vel som økonomiske bidrag.

Det er også oppfatningen til Bush.

- En rekke frihetselskende land forstår fullt ut hva som står på spill. Tiden vil vise hvor mange det i virkeligheten er, sa Bush torsdag,

Han understreker igjen og igjen at det er FNs troverdighet og ikke USAs, som er truet. Sikkerhetsrådet har bare en ting å gjøre, ifølge Bush: Send klar beskjed til Saddam om å ruste ned nå. Kongresslederne mener det vil bli en overveldende oppslutning om et vedtak som gir Bush fullmakt til å aksjonere mot Irak. Men Bush presiserer at han vil stå helt fritt og ikke være bundet av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

- Kongressen vil ventelig komme med sitt vedtak i begynnelsen av oktober, og begge partier vil støtte en resolusjon om Irak, sier flertallslederen i Senatet, demokraten Thomas Daschle.

Han understreker at militær konfrontasjon bør være siste utvei, men likevel bør det ses på som en realistisk utgang, hvis Saddam ikke viser den nødvendige vilje til samarbeid, sier han. Men republikanernes leder i Senatet, Trent Lott, understreker at Kongressen ikke nødvendigvis vil kreve at Saddam fjernes. Men det er nettopp hva Bush ønsker.

Ifølge en tjenestemann i Det hvite hus vil Bush-administrasjonen vektlegge et regimeskifte i Irak, uten at det er kjent hvordan selve ordlyden vil bli.

Men det viktigste, både for Det hvite hus og Kongressen, er å sørge for at alle masseødeleggelsesvåpen på irakisk jord blir fjernet. Både Bush og USAs militære toppledelse stiller spørsmål ved om våpeninspektørene vil komme noen vei med Saddam, og det samme gjør

- Bevisbyrden ligger på Saddams skuldre. Han må legge fram klare beviser på at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen, sier Bush, og understreker Saddam ikke vil få noen anledning til å forhandle.

(NTB)

<B>HAR HEMMELIGE ALLIERTE: Forsvarsminister Donald Rumsfeld hevder at USA har allierte som står klare til å angripe Irak selv om FN ikke vedtar det. Her prater han med pressen mens han venter på den russiske forsvarsministeren Sergey Ivanov i Pentagon.
KRIGS-HISSER: Vise-president Dick Cheney lytter på president George W. Bush under dagens pressekonferanse i Det hvite hus.
<B>KRIGEN RYKKER NÆRMERE: En irakisk mann leser avisa i Bagdad.