- Bush har ikke sett dødsvideoen

Presidenten har annet å tenke på, hevder Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den uoffisielle mobilvideoen av Saddam Husseins henrettelse har vært toppsak i internasjonale medier i flere dager. Men den har ennå ikke ha funnet veien til Det hvite hus, skal vi tro presidentens talspersoner.

- President Bush har ikke sett den ulovlige videoen fordi han er fokusert på «the way forward» i Irak, sier representanter for Det hvite hus til Reuters.

Videoen viser fullbyrdelsen av Saddam Husseins dødsstraff, og avslører samtidig hvordan vakter og publikum mobber og roper skjellsord til den sunnimuslimske eks-diktatoren i sekundene før han blir hengt.

Fokuserer på det juridiske

Dette har opprørt arabiske sunnimuslimer og ført til økt spenning mellom dem og den shiamuslimske regjeringen. Likevel ser ikke Bush på videoen som sitt anliggende.

Ifølge Det hvite hus er det den amerikanske ambassaden i Irak, samt militære ledere, som forteller Iraks regjering hva USA mener om måten henrettelsen ble utført på. Bush er kun opptatt av den juridiske prosessen, og den er han godt fornøyd med.

- Presidenten har sagt at han var glad for at det irakiske folket gjennomførte en juridisk prosess og stilte en som har myrdet tusener på tusener av irakiske innbyggere for retten. Rettferdigheten skjedde fyldest, på en måte som var utenkelig under hans styre. Og det er der presidentens fokus har vært, sier Scott Stanzel, talsmann for Det hvite hus.

Flere soldater inn i Irak?

- Bush har ikke sett dødsvideoen

General William Caldwell sa imidlertid tidligere i dag at amerikanerne ville ha håndtert henrettelsen annerledes, dersom de, og ikke irakiske myndigheter, hadde ansvaret for den, skriver International Herald Tribune.

George Bush jobber nå med en ny Irak-strategi, kjent som «The way forward», som kan bli offentliggjort allerede i neste uke. Mye tyder på at han vil sende 30 000 nye soldater inn i Irak, skriver MsNBC. Dette vil i så fall være i strid med rådene fra tverrpolitiske Baker-rapporten, som ble lagt fram i begynnelsen av forrige måned.

En person er arrestert

Tidligere i dag ble det kjent at irakisk politi har arrestert en person som jobbet som sikkerhetsvakt under Saddam Husseins henrettelse, mistenkt for å ha stått bak den uautoriserte videoen. Den spredte seg raskt over hele verden via nettet..

Den uoffisielle videoen er filmet med mobilkamera og har lekket ut etter den offisielle videoen, som irakiske myndigheter distribuerte til media som en bekreftelse på at henrettelsen var fullbyrdet. Men i den offisielle videoen vises ikke trakasseringen av Saddam Hussein, og hele situasjonen framstår langt roligere enn i mobilopptaket.

Irakiske myndigheter ønsker nå å finne ut hvilket motiv sikkerhetsvakten hadde, og om han gjorde dette på eget initiativ, skriver The Times. Spesielt sunnimuslimer har kritisert statsminister Nouri al-Maliki for hvordan han har håndtert henrettelsen, og nå mange frykter at videoen ble distribuert av folk som ønsket å fyre opp under konfliktene i landet.

Venter flere arrestasjoner

Ifølge Iraks sikkerhetsrådgiver Mouwaffaq al-Rubaie kan det komme flere arrestasjoner i saken, skriver CNN. En talsmann fra regjeringen sier at den arresterte sikkerhetsvakten er ansatt i fengselsdirektoratet, som ligger under justisdepartementet, som igjen ledes av den sunnimuslimske justisministeren Hashim al-Shibli. Han er medlem av et parti som ledes av den tidligere statsministeren Ayad Allawi, en mann som flere ganger har uttalt seg svært kritisk til statsminister al-Maliki.

FILMET ULOVLIG: Den ulovlige mobilvideoen av Saddam Husseins henrettelse har gått verden rundt. Foto: Scanpix/AFP
FILMET ULOVLIG: Den ulovlige mobilvideoen av Saddam Husseins henrettelse har gått verden rundt. Foto: Scanpix/AFP Vis mer

- Den som lekket denne videoen ønsket å skade nasjonal fredsbygging og skape splid mellom shiamuslimer og sunnimuslimer, sa al-Rubaie til Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble over 12 000 sivile mennesker drept i Irak i 2006. 40 prosent av disse ble drept i løpet av de tre siste månedene.

OPPTATT: Bush har vært opptatt med den nye Irak-strategien og skal ikke ha sett mobilvideoen som viser hengingen av Saddam Hussein.