Bush har kriget for tusenvis av milliarder

Snart like dyrt som hele Vietnamkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigføringen i Irak er i ferd med å bli enda dyrere for amerikanerne enn det den ti år lange Vietnamkrigen var.

President George W. Bush har brukt 3330 milliarder kroner på å krige i Irak de siste fem årene, viser en rapport fra Kongressens eget granskingsorgan, Congressional Research Service (CRS).

Den ti år lange krigen i Vietnam kostet til sammenligning amerikanerne drøyt 3500 milliarder kroner, omregnet i dagens dollarverdi.

Bush-administrasjonen har også brukt rundt 880 milliarder kroner på krigføringen i Afghanistan, samt rundt 200 millioner kroner på andre militære operasjoner i terrorbekjempelsens navn siden 11. september 2001.
Enda høyere
De reelle kostnadene knyttet til krigføringen har imidlertid vært enda høyere, advarer CRS, som viser til at de har holdt en rekke indirekte utgifter utenfor i sine regnestykker.

Støtte til krigsveteraner, renteutgiftene på lån som er tatt opp for å finansiere krigføring, og støtte til allierte som har deltatt på USAs side i krigen, er ikke tatt med, understreker rapporten.

Selv om den politiske debatten nå dreier seg om amerikansk tilbaketrekning fra Irak, fortsetter utgiftene å løpe, konstaterer Kongressens granskere.

- Straks den neste administrasjonen overtar, ventes det at Pentagon vil be om ytterligere overføringer - trolig 500 milliarder kroner eller mer - for å dekke kostnadene ved operasjonene i utlandet, og for å kunne reparere og erstatte utslitt utstyr, heter det i rapporten.


Annen verdenskrig
CRS har også sett på hva andre kriger har kostet amerikanerne fra slutten av 1700-tallet og til i dag, og har omregnet tallene til 2008-dollar.

Mens rundt 1 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt i dag går med til å krige i Irak, var andre verdenskrig betydelig mer kostbar.

Den fem år lange krigen mot nazismen kostet amerikanske skattebetalere over seks ganger så mye, drøyt 21 000 milliarder kroner, og spiste mot slutten over 37 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

BIG SPENDER: President George W. Bushs krigføring gjør dype innhogg i statskassa. Foto: RON EDMONDS/AP/SCANPIX
BIG SPENDER: President George W. Bushs krigføring gjør dype innhogg i statskassa. Foto: RON EDMONDS/AP/SCANPIX Vis mer

USA brukte nærmere 1650 milliarder kroner på den tre år lange Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet, mens president George Bush senior brukte i underkant av 500 milliarder kroner på å kaste irakerne ut av Kuwait i 1990.

(NTB)

Bush har kriget for tusenvis av milliarder