Bush har krigsplaner på bordet

NEW YORK (Dagbladet): Et angrep på Irak vil bli innledet med en lang flyoffensiv ledet av B2-bombefly støttet av satellittstyrte raketter. Dette vil slå ut Iraks flyforsvar og landets hovedkontroll og kommando.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i kommentarer til konkrete krigsplaner som nå ligger på president George W. Bushs bord. Samtidig sier lederen av de amerikanske styrkene i Persiabukta, general Tommy R. Franks, at USA nå er klar til et angrep på Irak.

Forsvarsminister Donald H. Rumsfeld gjentok i går at USA ikke vil nøle med å angripe dersom ikke FN ikke kommer noen vei med Saddam Hussein. På spørsmål om det er noen måte Saddam Hussein kan forbli ved makta i Irak på sa han at han vanskelig kunne se det.

250000 soldater

Hittil har Det hvite hus hardnakket holdt på at det ikke har foreligget noen konkrete krigsplaner overfor Irak, men i går endret pressetalsmannen Ari Fleischer denne formuleringen.

- Jeg sier ikke at det ikke er planer på presidentens bord, sa han til The New York Times.

Det har vært en rekke militær briefinger til presidenten og til Kongressen. Bush har lagt stor vekt på å ha flere militære opsjoner. Det siste store scenariet for et Irak-angrep fikk han dagen før sin tale ved åpningen av FNs generalforsamling.

En av planene general Franks har lagt fram for presidenten inkluderer bruk av 250000 soldater, med en innledende styrke på rundt 100000 og en større styrke i reserve.

Vinterangrep

Kjennere av Pentagons detaljerte krigsplaner sier at de ikke bare inneholder antall tropper, men også hvilke deler av hær, marine, flyvåpen og hangarskipsgrupper som skal brukes.

Tusenvis av angrepsmål i Irak er plottet inn.

Kilder i Pentagon har hele tida sagt at det mest sannsynlige tidspunktet for et bakkeangrep er månedsskiftet januar- februar. Da er det mulig å bruke det tunge utstyret som beskytter mot kjemiske våpen og med korte vinterdager vil USA kunne utnytte sin ekspertise på nattangrep.

KLAR TIL ANGREP: I går ble det nærmest direkte bekreftet at det foreligger detaljerte planer for hvordan president George W. Bush vil gå til angrep på Irak.