Bush har landet

14 000 politifolk og 100 000 demonstranter står klare til å ta imot den amerikanske presidenten i London. Nå begynner bråket for alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president, George W. Bush, landet på Heathrow flyplass rett etter klokka 20.30 norsk tid i kveld. Han skal rett i et privat møte med den britiske kongefamilien, før de mer formelle delene av programmet begynner i morgen tidlig, med en velkomstseremoni i Buckingham Palace.

Men før han kommer dit, står det en rekke andre velkomstseremonier og venter på ham.

Det er varslet store demonstrasjoner over hele London. Mest oppstyr blir det på torsdag, da det er ventet at mellom 60 000 og 100 000 mennesker deltar i et enormt protesttog gjennom London sentrum.

Politiet prøver å opprette sperringer som strekker seg en kilometer unna stedene Bush skal besøke. Men det stilles likevel spørsmål om sikkerheten virkelig er god nok.

61-åring lurte politiet

Halvparten av Londons politistyrke er på vakt for å beskytte presidenten. Men en 61 år gammel dame har klart å så tvil om politifolkene klarer oppgaven. I går klatret Lindis Percy opp på gjerdet ved hovedinngangen til Buckingham Palace, og festet det amerikanske flagget opp-ned.

På flagget hadde hun skrevet «Elizabeth Windsor and Co. We don't want him here».

Percy var på toppen av porten i to timer, før hun klatret ned igjen og ble arrestert. Hun rakk å fortelle journalister at hun var «utrolig overrasket» over at hun uhindret hadde fått klatre opp på den sju meter høye porten.

- Torsdag kommer det til å være mange tusen mennesker her. Jeg er bekymret for politiet. Min hensikt var fredelig, men slik verden er nå kunne hva som helst ha skjedd. Det var svært få sikkerhetsforanstaltninger, og det er en dyp bekymring for oss alle, sier hun.

Ordføreren demonstrere

Presidentens program

18. november:

 • Privat møte med kongefamilien.

19. november:

 • Formell velkomstseremoni i Buckingham Palace.
 • Møte med britiske opposisjonsledere.
 • Holder tale om den transatlantiske alliansen.
 • Møter familiene til briter som omkom 11. september.
 • Holder tale på bankett i Buckingham Palace.
20. november:

 • Besøker Westminster Abby og Graven til den ukjente soldat.
 • Møter soldater og familiene til soldater som kjempet i Afghanistan og Irak.
 • Samtaler med Tony Blair.
 • Deltar i samtaler om hiv/aids.
 • Spiser middag med dronningen.
21. november:

 • Reiser til valgkretsen Sedgefield sammen med Blair.
 • Returnerer til Washington.

Blant demonstrantene kommer Bush også til å finne Londons borgermester, Ken Livingstone. Tidligere denne uka beskrev han Bush som «trolig den største trusselen mot menneskeheten som vår planet noen gang har sett». Han har klaget over at rundt to pund av skattepengene til hver innbygger i London vil gå til Bushbesøket. Bare sikkerhetskostandene kommer på nærmere 60 millioner kroner.

- Jeg tror de fleste beboerne i London gjerne skulle betalt fire pund for å slippe å ha ham her, sier Livingstone.

Avisa The Guardian har gjennomført en undersøkelse for å se om britene ønsker USAs president velkommen. 43 prosent av de spurte sa at Bush burde besøke Storbritannia. 36 prosent ønsket ikke å få verdens mektigste mann på besøk. I samme undersøkelse sa 62 prosent av de spurte at USA generelt sett står for noe godt, mens 15 prosent mente det er et ondt imperium.

Må stå sammen

Statsminister Tony Blair mener det var helt korrekt å invitere Bush til London.

- Dette er et riktig tidspunkt for å stå sterkt sammen med USA i kampen mot terrorisme. Dette er ikke tida for å vakle. Det er nå vi må gjennomføre.

Bush drar tilbake til Washington på fredag.

Kilder: CNN, AP, Sky, BBC, Reuters

REISTE TIL LONDON: President George W. Bush gikk inn i Air Force One på Andrews Air Force Base utenfor Washington i ettermiddag.
BEVÆPNET: 14 000 politifolk har én oppgave fram til helga: De skal passe på at ikke noe skjer med Bush. Storbritannia har innført den nest høyeste graden av beredskap.
UTFORDRET POLITIET: 61 år gamle Lindis Percy klarte å klatre opp den høye porten utenfor Buckingham Palace. Hun tror ikke politiet har god nok kontroll under statsbesøket.