Bush helskinnet fra første krise

Kineserne fikk sin unnskyldning, men ikke den de forlangte. President George W. Bush får de 24 soldatene hjem fra Hainan, og kan takke sin utenriksminister Colin Powell for at krisen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Powells beklagelse i helgen som løste opp den fastlåste situasjonen, mener vestlige diplomater Dagbladet.no snakket med da gjennombruddet var klart onsdag. Beijing-ambassadør Joseph Pruehers brev til Kinas utenriksminister forseglet beklagelsen.

USA gjentar sin «sorg» over den kinesiske pilotens død. Samtidig beklager man at det amerikanske spionflyet entret kinesisk luftrom uten muntlig tillatelse fra tårnet i Hainan Det er tilsynelatende fikenbladet Kinas president Jiang Zemin trengte.

USA har ikke innrømmet at spionflyet krenket kinesisk luftrom før kollisjonen, noe det tilsynelatende heller ikke gjorde. Amerikanerne fastholder dessuten at den kinesiske flygeren Wang Wei forårsaket kollisjonen med det mye langsommere spionflyet. Wang var kjent som uforsiktig fra tidligere avskjæringer, heter det uoffisielt.

President Bush har heller ikke imøtekommet kravet om å stanse spiontoktene kloss innpå Kina, men lover å holde et møte om temaet 18. april. Kineserne beholder midlertidig kontroll over flyet og har nok snart sikret seg alle hemmeligheter mannskapet ikke fikk slettet.

Kompromisset er trolig godt for begge parter. President Jiang kan se Kinas militære i øynene og hevde at han sto fast. Støtte fra generalene er forutsetning for at Jiang blir sittende som formann i kommunistpartiets militærkommisjon når han går av som president. Slik vil han bevare sin innflytelse på samme vis som forgjenger Deng Xiaoping.

President Bush har styrt unna en mer ydmykende innrømmelse. Opinionen vil juble for løslatelsen av de 24 og kritikerne på ytre høyre vil dempe seg. Et klassisk eksempel på diplomatisk håndverk. Men krisen er samtidig varsel om at problemer i forholdet til Kina kan dominere den utenrikspolitiske dagsorden i mange år.