Bush husker ikke hvorfor han oppløste den irakiske hæren

«Yeah, jeg husker ikke,» sier presidenten om den fatale avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Dette kommer frem i Robert Drapers bok «Dead Certain: The Presidency of George W. Bush» som ble publisert i går.

Nedleggelsen av den irakiske hæren bare to måneder etter den amerikanske invasjonen i 2003, regnes av analytikere som et fatalt feilgrep som utløste opprør blant tusener av tidligere soldater og gjorde det enda vanskeligere å kontrollere sikkerhetssituasjonen i Irak. Mange tidligere soldater tok med sine våpen over til opprørsgrupper.

Men i Drapers biografi av presidenten, sier president Bush at han hadde ønsket å beholde den irakiske hæren og, enda mer overraskende, at han ikke kan huske hvorfor hans administrasjon bestemte seg for å oppløse den.

- Vår linje var å beholde hæren, det skjedde ikke, sier Bush i utdrag av boka som er publisert i New York Times.

- Hva skjedde?

Draper presser Bush på hvorfor hans administrator for Irak, L. Paul Bremer III, sendte ut en ordre om å gjøre de 400 000 soldatene i hæren arbeidsløse i mai 2003.

- Yeah, jeg husker ikke. Jeg er sikker på at jeg sa «dette er linjen vår, hva skjedde?». Men Hadley har notater på alle disse greiene, sier Bush med referanse til hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen J. Hadley.

Viseforsvarsminister Douglas J. Feith sier til LA Times at utdragene av boken åpner for interessante spørsmål for hvordan den fatale beslutningen ble tatt.

HUSKER IKKE: President George W. Bush sammen med forsvarsminister Robert Gates og utenriksminister Condoleezza Rice under besøk på Al-Asad-basen i Irak mandag. Foto: SCANPIX/REUTERS/JASON REED
HUSKER IKKE: President George W. Bush sammen med forsvarsminister Robert Gates og utenriksminister Condoleezza Rice under besøk på Al-Asad-basen i Irak mandag. Foto: SCANPIX/REUTERS/JASON REED Vis mer

- Jeg vet at det er mennesker som sier at en av de avgjørende beslutninger USA tok var å oppløse den irakiske hæren. Så det er et interessant spørsmål. Men ofte er disse tingene svært vanskelige å finne ut av, før noen skriver sine selvbiografier. Du kan være midt oppe i det og ikke vite alle detaljene, sier Feith som jobbet tett med Bush og Bremer under invasjonen.

Desserterte

I forkant av krigen hadde CIA laget analyser som tilsa at hæren burde beholdes etter at Saddam Hussein var styrtet.

Men etter invasjonen deserterte mange soldater, og militære poster ble plyndret.

- Jeg må understreke at dette ikke var en kontroversiell avgjørelse, sier Paul Bremer til New York Times.

- Vi mener alvor

Etter at utdragene fra Drapers bok ble kjent, gikk den tidligere administratoren for Irak denne uken ut med tidligere upubliserte brevveksling med presidenten. Hensikten er å vise at Bremer ikke handlet uten støtte fra Det hvite hus da han sendte ut ordren om å oppløse hæren.

«Vi må gjøre det klart for alle at vi mener alvor, at Saddam og baathistene er ferdige,» skrev Bremer i et brev til presidenten gjennom forsvarsminister Donald Rumsfeld 20. mai 2003. I brevet anbefaler Bremer at hæren oppløses.

Bush husker ikke hvorfor han oppløste den irakiske hæren

«Ditt lederskap er tydelig. Du har raskt hatt positiv og betydelig innflytelse. Du har min fulle støtte og tiltro,» svarer presidenten en dag senere.

HUSKER: Paul Bremer er lei av å bli syndebukk for avgjørelsen, og publiserte denne uken brev han fikk fra presidenten i mai 2003.