- Bush, hvem ellers?

Bush leder stort på meningsmålingene. Og i en småby i Ohio er det ingen tvil om hvem som vil vinne valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN i OHIO (Dagbladet): I Holmes County i Ohio har George W. Bush full støtte. Der blir folk litt overrasket over å bli spurt om presidentvalget. Svaret er helt selvsagt.

«Fru Duppeditt» heter butikken hennes. Wanda Schrock selger ekstremt kjøkkenutstyr. Alt fra skarpe kniver til teposeklemmere og kalkunfotpyntere. Hun er 31 år, gift og uten barn. Wanda er ikke et øyeblikk i tvil. George W. Bush er hennes presidentkandidat. Han er ikke kandidat engang, han er presidenten som skal fortsette.

- Bush er en god kristen, og det er viktig for meg. Han moralske verdier er de samme som står mitt hjerte nært. Det betyr mye at han er så tydelig imot abort.

- Kunne du tenke deg å stemme på en demokrat som president, Howard Dean for eksempel?

- Nei, nei. Jeg føler meg altfor utrygg på verdiene hans.

Driftig by

Wanda er en av de 3251 menneskene som bor i byen Berlin i Ohio. Dette er en driftig småby, fylt opp med antikvitetsbutikker og små håndverksbedrifter. Krimskrams-utsalgene ligger på rekke og rad langs hovedgata. Nå i januar er det nokså stille, men i sommermånedene er det fullt av turister som kommer for å kjøpe og kikke. Rundt byen ligger gårdene til amish-folket, en dypt religiøs gruppe som ikke bruker moderne hjelpemidler. De kler seg i gammeldagse klær og kjører hest og kjerre.

Stabilitet

På hjørnet utenfor «Gladys trebenk-utsalg» står Ben Shaw og venter på kona si. Han benytter sjansen til å røyke pipe når han likevel er utendørs. Han er 66 år, jobber i en maskinbedrift og har bodd i Ohio hele livet.

- Presidentvalget? spør jeg.

- Jeg synes Richard Gephardt er ok. Men president Bush har gjort en god jobb, så hvorfor skifte ham ut. Økonomien er oppadgående og det er viktig for min jobb. Et presidentskifte vil bare gjøre situasjonen usikker. Jeg kommer til å stemme på Bush.

- Hva synes du om Irak-krigen?

- Jeg tror det var rett å få fjernet Saddam Hussein, sier Shaw.

Republikansk

Praten rundt kafébordene på Boyd & Wretmans Diner i Berlin går om alt annet enn politikk. Mange sier at de slett ikke følger med i politikken, ikke interesserer seg for den og ikke vil stemme. Godt under halvparten av befolkningen er registrerte velgere. Men de som stemmer, velger republikansk. Ved siste presidentvalg stemte 73 prosent av velgerne i Holmes County på George W. Bush. Holmes er kommunen som omfatter småbyene Berlin, Millersburg, Holmesville og Walnut Creek, til sammen 39000 mennesker.

Utfordrerne

Dette har de samlet inn

President George W. Bush: 113000000 dollar

Howard Dean: 40000000

John Kerry: 24000000

Dick Gephardt: 17700000

Wesley Clark: 15400000

John Edwards: 15000000

Joe Lieberman: 14500000

Dennis Kucinich: 4900000

Al Sharpton: 300000

Kilde: AP pr.31/12-2003

Rob Hovis er leder av det republikanske partiet i Holmes. Han er finansrådgiver med et lite kontor i Millersburg. Hovis har en søster som har bodd i Stavanger og er entusiastisk over å få forklare en norsk journalist hvorfor så mange støtter George W. Bush.

- Det høye tallet på Bush-stemmer i 2000-valget tror jeg var et uttrykk for gleden over å endelig å kunne bli kvitt Clinton. Han var en provokasjon mot alt vi står for. Dette er en religiøs og konservativ del av landet, vi foretrekker en president med moral og ryggrad.

- I Europa ansees Bush som å mangle begge deler?

- Ja, jeg får e-post fra min søster om hvordan Bush oppfattes. Jeg synes det er forferdelig frustrerende at en så feilaktig holdning har kunnet feste seg.

Entreprenør-holdning

Hovis sier at han mener krigen i Irak var riktig og at det neppe vil skade Bush dersom det ikke blir funnet masseødeleggelsesvåpen. Det viktigste var at Bush ikke satt med hendene i fanget og så på en trussel mot USA, han gjorde noe.

- Ved siden av religion, er holdningen til frihet og entreprenørskap viktig for Bush-støtten i området, sier Hovis.

Innslaget av amish-folk tror han betyr mindre, ettersom de sjelden stemmer.

I en av butikkene ved Hovis' kontor står Steve Hexter og kona og kikker på krimskrams. De skal kjøpe inn til sin egen butikk i Dover i Ohio.

- Tja, Bush er kanskje ikke verdens beste president, men tatt i betraktning alternativene, kommer vi til å stemme på ham, sier de.

HEIER PÅ BUSH: Ben Shaw er 66 år, jobber i en maskinbedrift og har bodd iOhio hele livet. Han synes Dick Gephardt er ok, men vil stemme på George W. Bush. Et presidentskifte vil bare gjøre situasjonen usikker, sier Shaw.
VERDIER: - Bushs moralske verdier står mitt hjerte nær. Det betyr mye at han er så tydelig i mot abort, sier Wanda Schrock.
GEORGES MANN: - Clinton var en provokasjon mot alt vi står for, sier Rob Hovis. Han leder det republikanske partiet i Holmes County.