Bush i knipe

President George Bush har selv mottatt samme type lån som han nå forsøker å forby for å fjerne juksekulturen i næringslivet, skriver amerikanske aviser torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Bush satt i styret for det konkursrammede selskapet Harken Energy, fikk han et lavrentelån på 180.000 dollar for å kjøpe aksjer i selskapet. Tirsdag tok han til orde for å forby slike lån i egne børsnoterte selskaper for å få slutt på innsidehandelen.

- De som sitter i styrene har ansvar, sa Bush da han tirsdag lanserte flere forslag for å gjenopprette tilliten til det amerikanske aksjemarkedet.

En privat antikorrupsjonsgruppe som kaller seg Judicial Watch overveier å gå til sak mot Bush i forbindelse med den påståtte innsidehandelen i Harken Energy Corporation.

- Presidenten har spørsmål han må svare på. Vi er ikke ferdige, sier gruppens leder Larry Klayman.

Saksøker Cheney

Søkelyset på presidentens transaksjoner på slutten av 1980 -tallet kommer samtidig som Judicial Watch har saksøkt visepresident Dick Cheney for regnskapsjuks og bedrageri.

Ifølge Judicial Watch er Cheney, selskapet Halliburton samt toppledere i selskapet og revisorfirmaet Andersen ansvarlige for regnskapsjuks.

Jukset skal ha resultert i at bedriftens aksjer ble overvurdert og investorene lurt. Judicial Watch representerer interessene til to aksjonærer som skal ha tapt store penger på det angivelige jukset.

Judicial Watch hevder at Halliburton blåste opp inntektene sine med så mye som 445 millioner dollar (3,2 milliarder kroner) fra 1995 til 2000.

I samme periode var Cheney administrerende direktør i selskapet, og Judicial Watch hevder han sammen med Andersen var hovedmannen bak jukset. Da fakta rundt regnskapet ble offentlig kjent, skjøv Cheney ifølge Judicial Watch ansvaret over på Halliburtons regnskapsførere.

- Nå må han ta ansvar for sine egne handlinger, for nå står han anklaget for en domstol, sier gruppens formann, Larry Klayman.

Kursvingninger

Aksjekursene på Wall Street pendlet ukontrollert etter åpningen torsdag, to dager etter at Bush holdt sine tale og et døgn etter at det ble kjent at visepresidenten er blitt saksøkt.

- Det er et totalt sammenbrudd i tilliten, sa en ledende markedsanalytiker.

- Vi har ennå ikke nådd et nivå hvor vi kan si at vi har begynt å finne bunnen.

Dow Jones-indeksen falt med 113 poeng til litt under 8.700 før den skjøt opp igjen til 8.850 mindre enn en time etter at børsen åpnet.

Samtidig steg teknologiindeksen Nasdaq med 0,21 prosent. Nasdaq nådde onsdag det laveste nivå på fem år.

Avviser anklager

Det Texas-baserte selskapet som Cheney ledet, innrømmet i mai at det er under etterforskning av det amerikanske Kredittilsynet SEC for bokføringen mellom 1995 og 2000. Selskapet avviser imidlertid at det har gjort noe ulovlig.

- Påstandene i søksmålet er usanne og ubegrunnede, heter det i en uttalelse fra firmaet. Talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer, avviste også anklagene på det sterkeste i lignende ordelag.

Judicial Watch kunngjorde søksmålet dagen etter at Bush offentliggjorde sine forslag for å fremme en bedre moral i næringslivet.

-Ironisk nok virker det som presidentens hastverk med å innføre ny regulering av privat industri har til hensikt å avlede oppmerksomheten fra hans og hans visepresidents egen angivelig upassende forretningspraksis, heter det i en erklæring fra Judicial Watch.

(BTB)

ANSVALIG? Bush snakket om moral og ansvalighet i næringslivet forleden. Gjelder det også for ham selv om visepresidenten?