Bush i København

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen lander USAs president George W. Bush i København der han skal avlegge et besøk i to dager. Bush er på vei til G8-toppmøtet i Gleneagles i Skottland der Storbritannias statsminister Tony Blair er vert. Blair har lagt opp til et toppmøte med mye substans der gjeldsslette og utvikling i Afrika står øverst på sakskartet, med tiltak som kan forebygge ødeleggende klimaendringer like under. Ingen av programpostene hører til den amerikanske presidentens favoritter. I et intervju foran Danmark-besøket sier Bush at Kyoto-avtalene ville ha ødelagt amerikansk økonomi. Bush slår fast at det hersker uenighet både om klimatiltakene og om den vitenskapelige forståelsen av årsaker og virkninger til klimaendringene.

På sin vei til mer substansielle møter i andre tidssoner bruker president Bush å justere jetlagen med et mer seremonielt besøk i et vennligsinnet land der sakene ikke står i kø og møteprogrammet kan gjøres lett og lite krevende. Denne gangen er det Danmark som får mellomlandingen. Danmark var blant de aller villigste i koalisjonen av villige som stilte opp med soldater etter invasjonen og erobringen av Irak. Presidentens besøk i København er også ment som en gest og en takk for solidariteten.

Takken er sikkert kjærkommen hos statsminister Anders Fogh Rasmussen som tar imot på sin regjerings vegne, men det danske folk er splittet i synet på Danmarks forhold til USA. 46 prosent svarer i en meningsmåling at regjeringen er for vennlig innstilt overfor Bush-regimet i USA.

Onsdag møter den amerikanske presidenten partienes fremste politikere i Folketinget. Et par av de venstreorienterte har enten meldt avbud, eller boikotter den danske frokosten med den amerikanske presidenten. Et avbud er begrunnet med at det ikke legges opp til muligheter for samtale eller reelle drøftinger med presidenten. Men lederne for både de konservative og sosialdemokratene har takket ja.

Det amerikanske presidentbesøket bærer preg av en høflighets- og takkevisitt.