Bush i Midtøsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To raketter skutt inn i Israel fra Sør-Libanon og en veibombe mot en FN-kolonne sør for Beirut var gårsdagens «velkomsthilsen» til George W. Bush fra militante grupper i Libanon. I dag innleder den amerikanske presidenten et åtte dager langt besøk i Midtøsten. Israel er første stopp, der 10 000 politifolk skal sørge for sikkerheten hans.

Mens demokratiske og republikanske presidentkandidater gjør opp status etter primærvalgene i New Hampshire, skal den snart avtroppende president Bush prøve å sikre sitt ettermæle ved å få lagt grunnlaget til en fredsløsning mellom israelerne og palestinerne. Det er liten grunn til å tro at han vil lykkes.

Fredsmøtet i Annapolis i USA i slutten av november skulle få fredsforhandlingene i gang igjen. Israelske og palestinske ledere ble enige om å møtes jevnlig og å danne komiteer som skulle drøfte alle viktige konfliktspørsmål, inkludert Jerusalem, palestinske flyktninger og jødiske bosettinger. I går møttes den israelske statsministeren Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas for å få de siste bitene på plass, noen timer før Bush var ventet til Israel.

Bare ei uke etter Annapolis-møtet ga Olmert klarsignal for bygging av 300 nye boliger i den omstridte israelske bosettingen Har Homa i Øst-Jerusalem. Dette gjorde palestinerne rasende. I forbindelse med besøket til president Bush har den israelske statsministeren lovet å avvikle såkalte jødiske «utposter» på Vestbredden som det skal være 89 av. Olmert har ikke gitt noen tidsplan, men uansett er dette bare kosmetiske innrømmelser. For boligbyggingen på okkupert land fortsetter for fullt.

George W. Bush kommer til en israelsk statsminister som står svakt i sin egen befolkning og til en palestinsk president som har mistet kontrollen over Gaza til islamistpartiet Hamas. Han møter også to folk som ikke har noen særlig tro på fred. I to ferske meningsmålinger mener et flertall, både blant palestinerne og israelerne, at Annapolis-prosessen vil bli en fiasko.

Dagens Israel-besøk er George W. Bush sitt første siden han ble innsatt som amerikansk president for sju år siden. Mange spør seg om hvorfor han ventet så lenge og om tida ikke har løpt fra ham.